KVS

Bledarte slaat kamp op in KVS voor acteer-workshops

Dit seizoen krijgt KVS geregeld Bledarte over de vloer! Om de twee weken strijkt dit Brusselse collectief in onze gebouwen neer om er tweetalige acteerlessen te geven aan een selecte groep mensen, onder de noemer Bled’acting. Naast muziek en andere kunstvormen wil Bledarte zo ook theater voor iedereen toegankelijk(er) maken. 

© Lien De Trogh

Een heel seizoen lang kregen we geregeld Bledarte over de vloer. Om de twee weken strijkt dit Brusselse collectief in onze gebouwen neer om er tweetalige acteerlessen te geven aan een selecte groep mensen, onder de noemer Bled’acting. Naast muziek en andere kunstvormen wil Bledarte zo ook theater voor iedereen toegankelijk(er) maken. 

Bledarte Collectief is een tweetalige Brusselse vzw die ruimte wil creëren voor jongeren met een migratie-achtergrond om kennis te maken met kunst, cultuur en het nachtleven. Tot voor kort resideerden deze zes vrouwen in Beursschouwburg waar ze het gebouw meermaals in vuur en vlam zetten met hun eclectische dj-sets, dj-workshops voor vrouwen en non-binaire personen en met leesclubs rond activistische literatuur. De rode draad door het werk van dit intersectionele Brusselse collectie is ‘mentaliteiten dekoloniseren door middel van kunst en cultuur’. 

Voor hun Bled’acting-workshops biedt KVS 2 x maand een zaal aan. Hier maken ze hun zelf samengestelde theatergroep thuis in acteren en acteertechnieken. Doel van deze sessies? Een ambitieuze theatergroep samenstellen en zo kunst democratiseren en voor iedereen toegankelijk maken. De lessen worden in het Frans en het Nederlands gegeven en draaien rond drie thema’s: scenische expressie, acteren voor het witte scherm en initiatie in de dramaturgie. Dit alles in een uitnodigende, bemoedigende en professionele context.