KVS

Wie is Miriam Makeba?

Zenzile Miriam Makeba (4 maart 1932 – 9 november 2008), bijgenaamd Mama Africa, was een Zuid-Afrikaanse zangeres, songwriter, actrice en burgerrechtenactiviste. Haar invloed en impact was wereldwijd. Makeba droeg bij tot de bevrijdingsstrijd van de zwarte gemeenschap en verdedigde de integriteit van de Afrikaanse identiteit en artisticiteit. En dat terwijl ze in een ander land leefde dan haar voorouders. 

Makeba was een van de eersten die Afrikaanse muziek introduceerde bij een westers publiek. Haar grootste hit was het nummer Pata Pata (1967). Met haar roem bereidde ze de weg voor andere Afrikaanse artiesten als Youssou N'Dour en Fela Kuti. De zangeres tourde succesvol door Europa en de Verenigde Staten. In 1987 nam ze deel aan de Graceland-tournee van Paul Simon.

Baby in de cel

Miriams moeder was een activiste, een traditionele geneesvrouw en ze had een eigen Shebeen. Twee weken na de geboorte van Miriam Makeba werd ze gearresteerd en opgesloten in de gevangenis vanwege het illegaal verkopen van Afrikaans bier zoals Umqombothi, in de al even illegale Shebeens. Vandaar dat Mabeka haar eerste levensmaanden in de gevangenis doorbracht. 

30 jaar ballingschap

Toen ze in 1960 naar Zuid-Afrika wilde terugkeren voor de begrafenis van haar moeder weigerde de Zuid-Afrikaanse regering haar een inreisvisum. Ze leefde 30 jaar in ballingschap. Later werd ook haar staatsburgerschap ingetrokken. Begin jaren zestig ging Makeba in Amerika wonen; haar politiek activisme bracht haar in 1963 bij de Verenigde Naties. Hierna werden haar platen verboden in Zuid-Afrika. In 1985 verhuisde ze naar Brussel. In 1990 keerde zij, na 30 jaar ballingschap, op uitnodiging van Mandela terug naar haar geboorteland Zuid-Afrika. Ze overleed in 2008 in Italië.