KVS
© Danny Willems

Moya Michael

Moya Michael is danser, choreograaf en KVS-gezicht. 

Vanaf het moment dat Moya Michael verhuist van Zuid-Afrika naar Brussel in 1997, levert ze een actieve bijdrage aan het ecosysteem van de Belgische podiumkunsten. Ze studeert aan P.A.R.T.S. tot 2000, waarna ze vijf jaar in Londen verblijft en er stichtend lid is van de Akram Khan Company.

Later keert Michael terug naar België om er samen te werken met Anne Teresa de Keersmaeker en Rosas, Hiermee treedt ze op in zowel vele nieuwe creaties als in repertoire. Momenteel doceert ze internationaal nog steeds repertoire voor Rosas.

In 2010 is zij een van de dansers in Babel (Words), een creatie van Sidi Larbi Cherkaoui & Damien Jalet voor Eastman. Later gaat ze door met verscheidene onafhankelijke opdrachten over de hele wereld, waaronder India, China, Duitsland, Oostenrijk en haar geboorteland Zuid-Afrika. Ze neemt ook deel aan Mårten Spångbergs laatste creatie.

Drie belangrijke mijlpalen of keerpunten in Michaels artistieke carrière zijn van onmiddellijke invloed op de vorming van haar exploratie en liggen aan de basis van haar huidige onderzoek.

Het eerste keerpunt situeert zich in 2013, wanneer Michael Darling creëert met Igor Shyshko. Darling is een opmerkelijke professionele stap in de richting van collaboratieve en interdisciplinaire methodologie. Tijdens deze creatie verricht ze onderzoek naar licht-, decor- en in het bijzonder geluidsontwerp als componenten die evenwaardig zijn aan beweging. Samen ontwikkelen ze een choreografie die bewust geen demonstratie is van hun opleiding als dansers. Het is ook conceptueel opmerkelijk omdat het de eerste keer is dat Michael, nu als Belgisch staatsburger, kan nadenken over de persoonlijke bochten en lagen van identiteit.

Deze conceptuele lijnen zijn ook aanwezig in haar tweede belangrijke keerpunt. Ze werkt samen met Faustin Linyekula aan zijn solocreatie voor haar: The Dialogue Series IV: Moya. Faustin and Michael reizen samen naar Johannesburg en Kisangani DRC, waar ze elkaars wortels ontdekken. Het inspireert haar om zo nauw samen te werken met een artiest die zich gelijkaardige vragen stelt over een context die verwijst naar een ‘intern systeem’. Ze onderzoeken opvattingen over zichtbaarheid en ‘brownness’ binnen en buiten Europa en stellen zich de vraag of ‘gekleurdheid’ in een artistieke expressie inherent politiek is.

De derde opmerkelijke mijlpaal – en het vertrekpunt voor haar huidige onderzoek, is haar recente experiment in India. Na verschillende professionele engagementen in India, vergezelt Michael in februari 2016 twaalf P.A.R.T.S.- studenten naar de Adishakti Theatre Company voor een uitwisseling van twee maanden. Een buitengewoon indrukwekkende ervaring. Ze neemt er deel aan een workshop over Postcolonial Theory en opnieuw wordt ze gedwongen om na te denken over andere systemen van “brownness” (zowel letterlijk als figuurlijk) en hoe deze haar artistieke ontwikkeling beïnvloeden, terwijl ze toewerkt naar haar eigen choreografie.

Moya Michael maakte in KVS met Coloured Swans een reeks solo's waarin ze zich afvraagt hoe de verschillende etiketten die op ons worden geplakt een invloed hebben op ons lichaam en op hoe we bewegen, spreken, zingen. In mei 2020 ging Coloured Swan 3: Harriet's ReMix in première: deze voorstelling werd het jaar daarop geselecteerd voor het Theaterfestival in Antwerpen én in Amsterdam. 

In het voorjaar van 2022 zal haar nieuwste creatie Outwalkers in première gaan in KVS, een dansvoorstelling waarin ze op zoek gaat naar de impact van littekens (letterlijk en figuurlijk) op onze levens en onze identiteit.

FOTO's   
(hogeresolutiefoto's, gratis te gebruiken mits bronvermelding)

Voorstellingen van en met Moya Michael

State of the Union Theaterfestival 2022

Tijdens de opening van het TheaterFestival liet Moya Michael zich vergezellen door Junior Akwety en Johanne Saunier. Samen brachten ze de State of the Union als performance. Lees hieronder de volledig…

Podcast KVS en route: Coloured Swan 3 Harriet's reMix

Voor het derde deel van de Coloured Swans-reeks – Harriet’s reMix – werkt choreograaf Moya Michael samen met vier jonge multigedisciplineerde artiesten met verschillende achtergronden uit de Afrikaans…

Vraag niet waarover het gaat, maar waarom het er staat

Naar aanleiding van de dansvoorstelling Coloured Swan 3: Harriet's reMix schreef onderzoeker en auteur Sibo Kanobana een artikel over waar deze voorstelling over gaat. Of toch niet? 

De stemmen die we vandaag nodig hebben

Moya Michael presenteert je de derde van haar betoverende Coloured Swans-voorstellingen: Harriet's ReMix. Voor deze nieuwe creatie zoekt ze de inspiratie op in o.a. Lagos (Nigeria), vormen van spiritu…