KVS

Festival Lezarts Urbains

100% BELGISCH FESTIVAL: HIPHOP, KRUMP, STREETDANCE, SLAM, RAP, WORKSHOPS, OPEN STAGE, CYPHERS, LEZING, DJ SETS, JAM & MEER

De 17e editie van het Festival Lezarts Urbains besteedt bijzondere aandacht aan inclusiviteit, zowel op artistiek niveau als in de boodschap en waarden die we willen overbrengen. Tijdens de vorige edities was het festival uitsluitend op streetdance gericht, maar dit jaar krijgen ook slam en rap een plaats in het programma, dat trouwens wordt samengesteld en uitgevoerd door de artiesten van Level Up.

Lezarts Urbains dompelt je, samen met KVS, een weekend lang onder in de rijke street art scene van België. Het festival presenteert je een waaier aan creaties, technieken en stijlen, van korte choreografische shows tot afgewerkte voorstellingen, van amateurcrews en dansscholen tot opkomende artiesten en professionele gezelschappen. Met voor het eerst dus ook rap- en slamperformances.

Tijdens het Lezarts Urbains festival ontmoet je krumpers en waackers, je neemt deel aan cyphers en open stages, luistert naar rap en slam, omarmt de queer en hiphop communities, enz. Verdwaald in deze woordenschat? Hier geven we wat meer uitleg bij onze taal.

ZATERDAG 02.04

10:30 > 13:30 Dansworkshop door Giacomo Giordano van het collectief Le Cube 

Foyer (KVS BOL) | inschrijven (gratis)

Workshop beweging en interpretatie voor dansers van alle niveaus. Hiphopdanser en maker Giacomo Giordano toont je enkele tools te delen om karakters te ontwikkelen en te verdiepen door middel van dans.

10:30 > 13:30 Slamworkshop met Marie Darah

Bar (KVS BOL) | inschrijven (gratis)

Slam workshop gegeven door Marie Darah, Europees slam kampioen. 

14:00 Lezing | “Wat betekent cultuur?” door MDF-THE LABEL 

KVS BOL

De lezing gaat door in het Nederlands, Frans en Engels
Als we aan cultuur denken, denken we vaak aan een schilderij in een museum of een theaterstuk. Maar waar komt deze visie op cultuur vandaan? School? Laten we de vraag anders stellen: wat is cultuur eigenlijk? Tijdens deze lezing gaan we dieper in op hoe het Westen, maar ook Afrika en zijn diaspora, artistieke en culturele concepten hebben benaderd. Daarnaast onderzoeken we ook hoe een strikte benadering zogenaamde straatculturen en Zwarte culturen kan verarmen of betekenisloos maken.

16:00 Choreografische creaties, shows, slam en open stage

KVS BOL

Opening met een Open Stage: open podium voor amateur, gevestigde, ingewijde artiesten... geanimeerd door dj Rémy Mpuki en Zouz

OH SUMMER van Betty Mansion met Isabelle Audoan, Roxane Hardy en Jérôme Louis
Nadat ze voor verschillende artiesten werkte en aan een resem aan hiphop- en muzikale voorstellingen en internationale workshops meewerkte, besliste Betty Mansion om haar eigen gezelschap op te richten : Play Me A Dance. OH SUMMER, dat ze samen met Isabelle Audoan, Roxane Hardy en Jérôme Louis maakt, is een performance die gewijd is aan plezier, aan de tweede graad en aan het loslaten van esthetische codes. Deze show, die verschillende invloeden mixt, is een frisse wind, met een soms grappige, soms explosieve energie. 

A PIECE OF ME van Selasi Dogbatse met Elya Lufwa, Idriss Tolo, Michée André, Inès Dumbi en Mahdi Coulibaly
Selasi Dogbatse is een Brusselse danseres en choreografe. Ze trok voor haar carrière naar Los Angeles waar ze danste naast artiesten als Rihanna, Missy Elliot, Cardi B, Meek Mill, LL Cool J en anderen. A PIECE OF ME, gebracht door Elya Lufwa, Idriss Tolo, Michée André, Inès Dumbi en Mahdi Coulibaly, stelt vrouwelijkheid en de realiteit van de dansindustrie in vraag. Selasi belicht verschillende fases uit haar verhaal. Door haar worstelingen te delen, wil ze ons aanmoedigen om uit onze comfortzone te stappen en nooit op te geven. 

UNMUTED van Massinda Zinga met Sisterhood (Betina Kashiama, Laura Mengato Handjole, Cristine Tshimanga Kapinga, Nadège Utshinga Kioso-Londa, Marie-Paule Mugeni, Marrie Abbado en Ronel Djimadoumadji)
UNMUTED is een multidisciplinaire creatie waarin dans, poëzie, beeld en geluid met elkaar verweven worden, gepresenteerd door de jonge artiesten van afro-afkomst van het collectief SISTERHOOD, begeleid door een muzikale compositie van Joycie Ruba. Het stuk snijdt thema’s aan zoals de invloed van representatie,  hoe zwaar het koloniale verleden doorweegt en hoe zwarte vrouwen de mond gesnoerd worden en hun lichamen uitgebuit. Onder leiding van Massinda Zinga, artiviste en choreografe, putten de jonge vrouwen van het Sisterhood-collectief uit het Afrikaanse erfgoed van dancehall en uit de wijsheid van wie hen voorgingen, om zo de plaats van vrouwen van afro-afkomst in onze samenleving in vraag te stellen.
UNMUTED wil het stereotiepe beeld van de zwarte vrouw ontkrachten en de strijd aanbinden met de clichématige beeldvorming over Afrika en de Caraïben. Het Sisterhood collectief demystificeert stemmen die te lang onderdrukt geweest zijn ; ze weigeren nog langer deze cyclus van onderdrukte gevoelens mee te maken. Ze zijn eindelijk Unmuted. Vandaag eigenen ze zich hun lichamen terug toe, vieren ze de rijkdom van hun Afro-Caribische cultuur, in een poging om de identiteit die hen werd opgelegd te deconstrueren. Via beweging brengen ze een reflectie die geworteld is in dekolonialisering en nodigen ze je mee uit op hun reis, om zo je eigen kijk en positie in vraag te stellen. 

ENTER THE BCU van Barhal Cie met Walid Boho, Tomas Ntamashimikiro, Oumar Diallo en Popping Danys
CIE BARHAL, de grote winnaars van de Hip Hop Games 2021, zijn een collectief van vier dansers en choreografen die aan hiphop, house, locking en popping doen : Walid ‘Star Platinum’ Boho, Tomas Ntamashimikiro, Oumar Diallo en Popping Danys (Danys Vanderhaegen). Uit de geesten van dit viertal ontsproot ENTER THE BCU, een tijdloze voorstelling. De schelmenstreken van vier klaskameraden ontsporen steeds verder. De voorstelling is een trip down memory lane, waarin de dansers terugkeren naar hun kindertijd en de nostalgie van de volwassenen prikkelen terwijl ze de jonge garde entertainen. 

FACE 2 van het collectief Le Cube met Pierre Anganda, Isabelle Audoan, Giacomo Giordano en Laetitia Malamba
Ontstaan uit een wederzijdse bewondering en goesting om te delen, wordt het Luikse collectief Le Cube zowel gekenmerkt door de eigenheid van zijn leden als door hun onderlinge band. Pierre Anganda, Isabelle Audoan, Giacomo Giordano en Laetitia Malamba ontwikkelen hun dans door van elkaar te leren, en hun eigen identiteit uit te drukken via freestyle. Ze smelten krump, hiphop, hedendaagse en afro-Caribische dansen samen om zo vier verhalen te vertellen, vier energieën verworden tot één. Via freestyle vermengd met strakke choreografie zuigt Le Cube je hun universum in. Tussen werkelijkheid en droom, raken ze je met hun intense soundtrack en moves. Identiteit, energie, intensiteit en verankering zijn veruit de woorden die deze creatie het best omschrijven.

MY HOUSE van Zach Swagga & Junior Akwety met Véronique Mukendi en Rose Mukendi
Belgische hiphop- en house danser en choreograaf met Congolese roots, Zach Swagga, is de stichter van de vzw Belgium Unity en de Ça Danse sessies. Junior Akwety is zanger, songwriter en acteur. Met zijn muziek reisde hij al de wereld af : van Los Angeles tot Kaapstad. In MY HOUSE delen Zach en Junior hun ervaringen met de house cultuur (dans, muziek, clubbing, …). Dit passieproject ontstond uit hun verlangen om over te brengen wat deze cultuur hen heeft bijgebracht en hoe het hen zelfs gered heeft. Een passionele ontmoeting, gebracht door Véronique Mukendi en Rose Mukendi. 

Slam performances van Marie Darah, Mugeni en Z&T
De multidisciplinaire en geëngageerde kunstenaar Marie Darah volgde een opleiding Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel; hen beoefende ook meer dan tien jaar lyrische zang.  Doordrenkt met de littekens van een niet-conventionele realiteit strijdt Marie Darah tegen ongelijkheid, systemisch geweld tegen minderheden en de gentrificatie die leeft in het Belgische culturele milieu. Hun thema's leggen verbanden tussen hun persoonlijke geschiedenis en de disfuncties van een kapitalistische, postkoloniale en patriarchale samenleving. Hun eerste boek, Since You Didn't Shoot, is een stedelijk slamverhaal, uitgegeven door Éditions Maelström. Hen werkt aan een dramaturgische lezing van het boek.  

Marie-Paule Mugeni is lid van het collectief Sisterhood maar ook van L-Slam en Slameke en ze is dichteres. Als liefhebster van het woord en geïnspireerd door Maya Angelou volgde ze schrijflessen in het kader van het project Next Generation Please, gecreëerd door Bozar. Na het publiceren van enkele gedichten op de blog van kunstenaar Nganji Muturi – The Art of Being Human – kreeg Mugeni de kans om op te treden op bijeenkomsten zoals Mama's Open Mic, That's What X Said en Les Fleurs Du Slam. Afgelopen november was ze te gast aan een rondetafelgesprek van Poetik Bazar: Regard d'Autrices sur la Poésie.  

Z&T is een duo bestaande uit Zouz (Zoé Henne) en T.A (Théa Simon). Zouz is in eerste instantie actrice en speelt al theater sinds haar kindertijd. Ze begon in 2019 met slam poetry en viel op tijdens het evenement Paroles de Femmes met haar interpretatie van La Justice s'en Balance. Op 13 mei bracht ze haar eerste boek uit, een verzameling slam poëzie getiteld Sale Meuf. T.A. is ook opgeleid in dramaturgisch schrijven en acteren, toen ze uiteindelijk slam poetry probeerde. Zij gaf verschillende workshops en geeft het ene optreden na het andere. Onlangs publiceerde ze haar eerste boek: Chagrin des Codes. Ze zijn beide lid van de collectieven L-Slam en Slameke en ontmoetten elkaar tijdens een slamperformance in de metro. Het was liefde op het eerste zicht, zowel menselijk als artistiek en sindsdien laten ze elkaar niet meer los. Hoewel ze veel dingen gemeen hebben, hebben de twee slammers hun eigen individualiteit. Hun eerste succes, Cher Harceleur, merci ! , getuigt van hun geëngageerd feminisme en de kracht die ze zowel op het podium als in het leven claimen.  

21:00 > 00:30 | KVS BOL | gratis
« Supreme Cypher » | Concept Clubbing all styles – gewijd aan de street en club dance community. De Supreme Cypher overstijgt de klassieke battle op vlak van mentaliteit. Voornaamste doel?  Artiesten de kans geven elkaar te ontmoeten, een gezellig moment met elkaar te delen en van de jam te genieten door samen te dansen. De cypher verloopt in drie rondes. Tijdens de 1e ronde kiezen de deelnemers de dansers die ze verder willen zien gaan. In de 2e ronde kies je de enige danser die zijn plek in de Supreme Cypher verdient (behalve jezelf). Dan komt de 3e ronde, de Supreme Cypher, waarbij elke tien minuten een danser wordt uitgeschakeld.  

ZONDAG 03.04

10:00 > 12:00 Rap & slam workshops met Mel Moya en Melissa Farah

Bar (KVS BOL) | inschrijven (gratis)

Voor meisjes van 8 tot 12 jaar. In deze workshop willen meisjes een safe space bieden, voorrang geven aan vrouwen, en passie voor het vak al op jonge leeftijd aanmoedigen. Dit alles gebeurt op een educatieve en zorgzame manier.

10:00 > 12:30 Atelier "Witheid en culturele toe-eigening" door de organisatie MDF-THE LABEL

Top (KVS BOL) | inschrijven (gratis)

Bedoeld voor witte mensen | Witheid, privileges en culturele toe-eigening zijn zaken die steeds meer ter discussie komen te staan. Afgezien van de polemiek op sociale media, komen we steeds terug op hetzelfde punt : racisme bestaat en zwijgen is instemmen. In deze workshop bekijken we hoe je jezelf als witte persoon kunt uiten en positioneren als liefhebber van street culturen.

10:00 > 12:30 « Healing & empowerment » door de organisatie MDF – THE LABEL

Foyer (KVS BOL) | inschrijven (gratis) 

Enkel voor niet-witte personen | Racisme maakt deel uit van het dagelijks leven van vele dansers, ook bij het beoefenen van hun kunst. Deze niet-gemengde workshop wil een safe space creëren waar zij zich ongeremd kunnen uitdrukken en de vruchten kunnen plukken van het collectief delen van ervaringen met gelijkgestemden.

13:00 « Esprit Session »

KVS BOX | gratis

Battle Krump gecreëerd door Lossa Wild Movement. Esprit Session is meer dan een wedstrijd, het brengt krumpers samen in een gelijkgezinde geest. Elke danser wordt uitgenodigd om zijn eigen ‘zijn’ en universum te tonen. Het is een gelegenheid om de artistieke identiteit van krump te ontdekken, maar ook de cultuur en de energie die ervan uitgaat.

16:30 Choreografische voorstellingen, creaties, slam, rap & open stage

KVS BOX

Opening met een Open Stage: open podium voor amateur, ervaren, ingewijde artiesten... gehost door Zouz

R’ETRE van Roxanne Hardy met Marie Vander Linden
Choreografe en hiphopdanser Roxane Hardy is lid en mede-oprichter van One Nation Crew, een groep danseressen uit choreografische en freestyle middens. In haar creaties snijdt Roxane thema’s als introspectie en jezelf bevrijden van je eigen conditionering aan. In R’ÊTRE vat ze, samen met Marie Vander Linden het onderzoek aan naar onze innerlijke gevoelswereld. Geconfronteerd met haar eigen dualiteit en externe conditionering, probeert een individu zich hiervan los te maken. De catharsis vindt plaats door rituele zuiverings- en helingspraktijken. Een reis tussen de materiële en de subtiele wereld, een zoektocht naar het zelf. 

SEASONS van Justine Theizen met Isabelle Audoan
Danseres en choreografe Justine Theizen, geïnspireerd door krump en hiphop, ontwikkelde haar eigen stijl, een mix van gevoel, authenticiteit en een cinematografische blik. Ze werkte reeds aan een waaier aan voorstellingen, clips en films mee. SEASONS, dat ze samen met danseres Isabelle Audoan brengt, verbeeldt een liefdesverhaal tussen twee vrouwen, een thema dat maar zelden aan bod komt in de hiphopscene. Deze voorstelling die het discours rond seksualiteit bevraagt, wil het publiek bewuster maken rond de LGBTQIA+-gemeenschap. Na de voorstelling volgt ook een nagesprek met Justine waarin ze het met het publiek over de vertegenwoordiging van de LGBTQIA+-gemeenschap in de hiphopscene heeft. 
Justine zal ook een panel houden na de show waar ze met het publiek zal discussiëren over de vertegenwoordiging van de LGBTQ-gemeenschap in de hiphopscene.

B**** van Yipoon Chiem
Yipoon Chiem, Belgische choreografe van Cambodjaanse afkomst, put haar inspiratie uit de beoefening van vechtsporten, klassieke Khmer-dans en breakdance, die ze sinds 1998 beoefent. In deze solovoorstelling is ze zowel vertolker als architect. Ze danst, performet en spreekt haar woede uit. De woede van een vrouw, bewust van haar ervaringen en de rollen die haar keer op keer worden opgedrongen. B**** is een intiem moment, waarin Chiem donkere momenten in het leven van een vrouw, van een moeder, deelt. Een zoektocht naar de oorzaken van woede om die beter te leren uitdrijven en energie te katalyseren. 

LES EPINES DE LA ROSE van Rémy Mpuki met Amina Bandaogo, Popping Danys en Anke Clinke
Rémy Mpuki, een danser uit Bergen die al sinds 2012 aan zijn carrière timmert, is freestyler, choreograaf en danser, maar ook DJ, gebeten door hiphop, house en popping, maar ook geïnspireerd door dancehall, afrodans en capoeira. LES ÉPINES DE LA ROSE is een danstheaterperformance op jazzmuziek die de dubbele verhouding tussen Malvine, Suzy en Iraknel illustreert. 
Les Épines de la Rose is een danstheatervoorstelling op jazzmuziek die een dubbele relatie tussen Malvine, Suzy en Iraknel illustreert. Het verhaal werpt de universele en tijdloze vraag op welke impact overspel heeft op relaties. Thema’s als liefde, verraad, manipulatie en vergeving komen aan bod. Met Amina Bandaogo, Popping Danys (Danys Vanderhaegen) en Anke Clinck. 

BLIND van Hendrickx Ntela met Israël Ngashi aka Wild, Arias Fernandez aka Joker, Luka Austin en Pierre Claver Belleka aka Dexter 
« Zijn wij, in een wereld waarin we denken vrij te zijn, waar alles normaal lijkt en waar elk gebaar vluchtig wordt, vrij om zelf te denken? »

Uit hun uitwisselingen rond elkaars culturen, constateerden Hendrickx Ntela, immigrant van de tweede generatie in Europa, en Pierre Dexter Belleka, verbannen na een dictatuur, het cyclische karakter van de Geschiedenis. Respectievelijk geboren in België en Liberia, analyseren de twee dansers/choreografen de impact van politieke conflicten op de bevolking. Hun conclusie is eenduidig : politiek discours speelt een primordiale role bij het verlies van kritisch denkvermogen van mensen. Hieruit ontstond de inspiratie voor BLIND, een creatie die de bewuste en onbewuste blindheid van burgers aan de kaak stelt, gevoed door een systeem dat verwachtingen voortbrengt die niet in te lossen vallen. Vijf dansers, samengebracht door de krumpcultuur en uit België, Spanje, Frankrijk en Senegal, worden met eenzelfde verhaal geconfronteerd, op verschillende plaatsen in de wereld. Elk personage, met zijn eigen verhaal, reageert op zijn eigen manier op het discours van de gevestigde orde. De soundscape van deze voorstelling werd gecreërd door Morf (een van de bekendste krump beatmakers in Europa) en muzikanten van de R&B Afro soul beweging (pianist Joshua Twambi, gitarist Jeanel Quinta en drummer Thierry Massamba). Doordrenkt van spiritualiteit, functioneert krump als een uitlaatklep voor hun emoties, als een echte manier om hun ware identiteit uit te drukken, en hun erfgoed uit te dragen. 

Hendrickx Ntela is de eerste Belgische krumper die voorstellingen maakt waarin krump een prominente rol speelt. Als multidisciplinaire artiest, beoefent Hendrickx krump, hiphop, dance hall, maar ook kuduro en afrohouse. Naast leerkracht in het vrouwelijke collectief One Nation, is Hendrickx Ntela ook oprichter van Cie Konzi en lid van Gully Fusion, een internationale vrouwelijke krumpgroep. Ze stelt zich als grootste uitdaging om krump op diverse podia te brengen en om de dans zo naar waarde te laten schatten als artistieke praktijk.

SET RAP van Veridik
Veridik is een rapper uit Doornik en al meer dan tien jaar actief.  Muziek gaat wat hem betreft verder dan passie, en dat al sinds zijn eerste tekst. Muziek is voor hem altijd een hulpmiddel geweest en hij kan niet meer zonder. Hij rapt graag op alle soorten geluid, of het nu modern is zoals drill en trap, of meer old school boom bap-stijl. Na een lange tijd in de schaduw besloot Veridik eindelijk naar buiten te treden. Hij is momenteel bezig zijn eerste project op te nemen, een album getiteld Une Seul Chance.  

Slam performances van Marie Darah, Mugeni en Z&T
De multidisciplinaire en geëngageerde kunstenaar Marie Darah volgde een opleiding Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel; hen beoefende ook meer dan tien jaar lyrische zang.  Doordrenkt met de littekens van een niet-conventionele realiteit strijdt Marie Darah tegen ongelijkheid, systemisch geweld tegen minderheden en de gentrificatie die leeft in het Belgische culturele milieu. Hun thema's leggen verbanden tussen hun persoonlijke geschiedenis en de disfuncties van een kapitalistische, postkoloniale en patriarchale samenleving. Hun eerste boek, Since You Didn't Shoot, is een stedelijk slamverhaal, uitgegeven door Éditions Maelström. Hen werkt aan een dramaturgische lezing van het boek.  
 
Marie-Paule Mugeni is lid van het collectief Sisterhood maar ook van L-Slam en Slameke en ze is dichteres. Als liefhebster van het woord en geïnspireerd door Maya Angelou volgde ze schrijflessen in het kader van het project Next Generation Please, gecreëerd door Bozar. Na het publiceren van enkele gedichten op de blog van kunstenaar Nganji Muturi – The Art of Being Human – kreeg Mugeni de kans om op te treden op bijeenkomsten zoals Mama's Open Mic, That's What X Said en Les Fleurs Du Slam. Afgelopen november was ze te gast aan een rondetafelgesprek van Poetik Bazar: Regard d'Autrices sur la Poésie.  

Z&T is een duo bestaande uit Zouz (Zoé Henne) en T.A (Théa Simon). Zouz is in eerste instantie actrice en speelt al theater sinds haar kindertijd. Ze begon in 2019 met slam poetry en viel op tijdens het evenement Paroles de Femmes met haar interpretatie van La Justice s'en Balance. Op 13 mei bracht ze haar eerste boek uit, een verzameling slam poëzie getiteld Sale Meuf. T.A. is ook opgeleid in dramaturgisch schrijven en acteren, toen ze uiteindelijk slam poetry probeerde. Zij gaf verschillende workshops en geeft het ene optreden na het andere. Onlangs publiceerde ze haar eerste boek: Chagrin des Codes. Ze zijn beide lid van de collectieven L-Slam en Slameke en ontmoetten elkaar tijdens een slamperformance in de metro. Het was liefde op het eerste zicht, zowel menselijk als artistiek en sindsdien laten ze elkaar niet meer los. Hoewel ze veel dingen gemeen hebben, hebben de twee slammers hun eigen individualiteit. Hun eerste succes, Cher Harceleur, merci !, getuigt van hun geëngageerd feminisme en de kracht die ze zowel op het podium als in het leven claimen. 

+ DJ SETS & jam

Partners

KVS | WHITE NIGHT | Culture Urbaine | Alohanews  | Citylab Pianofabriek  | Belgium Unity  | Shot By Wolaka  |B.PXLS  | Krump Belgium  | Play Me A Dance  | MDF-The label  | Get Down - Dancers Management  | Lossa Wild Movement  | Supreme Cypher  | L-Slam, Slameke  | Article 27 Bruxelles  | La Fédération Wallonie-Bruxelles/Officiel  | La COCOF - Commission communautaire française