KVS

Próximamente 2024

18 > 23 NOV 2024

Próximamente ontstond in 2019 als resultaat van een bijeenkomst van verschillende instellingen uit Argentinië, Uruguay, Brazilië, Chili en België, die samen een coöperatieve vormden. De partnerlanden werken samen in de vorm van een gedeelde curatoriële stem om voorstellen in te dienen en een selectie te maken van wat zij willen highlighten binnen het artistieke werk uit de Latijns-Amerikaanse regio vandaag. Sinds 2021 begonnen we narratieven uit de Latinx diaspora in Europa te integreren in het programma. En sinds 2022 verwelkomt het platform ook nieuwe partners en landen om deel uit te maken van de coöperatieve. 

De eerste editie van PRÓXIMAMENTE LAB maakt deel uit van een verlangen om een safe space te creëren voor gedeeld kritisch denken, om ervaringen uit te wisselen en zo de dynamieken binnen internationale samenwerkingen te analyseren en nieuwe dialogen op te zetten rond de artistieke en culturele praktijken van de LAB-deelnemers. 

Dit platform benoemt de noden van de Latijns-Amerikaanse kunsten in een complexe lokale en globale context, en ondersteunt artiesten, cultuurwerkers en publieken binnen de mogelijheden van het platform. Daarnaast houden we rekening met het begrip van het territoriale concept van Latijns-Amerika als een post-koloniaal resultaat, en daarom hebben we het over haar geopolitieke grenzen, en hoe haar culturele productie wordt bekeken als Latijns-Amerikaans, gedreven door bepaalde dynamieken en aanpakken. 

Vorige edities

Traces of Proximamente 2021 festival

In this live blog we share additional context information, videos, poems, audience reactions and so much more!