KVS

TEST-RESULTAAT BEKEND: volle zalen kunnen veilig

De gangbare opvatting is dat het publiek in een theater dient beperkt te worden, om het risico op besmetting in te dijken. KVS wenste die stelling uit te dagen door in zéér gecontroleerde omstandigheden een luchtkwaliteit meting uit te voeren met live publiek aanwezig.

De gangbare opvatting is dat het publiek in een theater dient beperkt te worden, om het risico op besmetting in te dijken. KVS wenste die stelling uit te dagen door in  zéér gecontroleerde omstandigheden een luchtkwaliteit meting uit te voeren met live publiek aanwezig.  

De meetresultaten, die KVS bekend maakt met halfvolle zaal, bewijzen dat een theatervoorstelling veilig kan doorgaan met een verwaarloosbaar besmettingsrisico, mits er goed geventileerd wordt. De extrapolatie van de meetresultaten toont aan dat dit in theorie ook geldt voor een volledig gevulde zaal.  

Artistiek directeur Michael De Cock: “KVS blikt tevreden terug op de testweek. Niet alleen was het bijzonder ontroerend om opnieuw in een theater te kunnen zijn – de reacties van het publiek waren overweldigend – ook de resultaten die KVS vandaag kan voorleggen zijn hoopgevend en sterken ons in de overtuiging dat cultuur veilig georganiseerd kan worden. Meer cultuur creëert meer menselijkheid. Iets waar onze maatschappij vandaag meer dan ooit nood aan heeft.” 

Zakelijk directeur Merlijn Erbuer: “Deze uitkomst is een opsteker voor heel de culturele sector: wat in KVS geldt, geldt immers in elke theaterzaal met een gelijkwaardig ventilatiesysteem. KVS vraagt dan ook een revaluatie van de vooropgestelde heropening, zodat meteen vanaf 9 juni volle zalen worden toegelaten voor podiumkunsten met een passief, zittend publiek. Test-events echter, daar moeten we zo snel mogelijk van af, wegens onbetaalbaar en vervelend voor ons publiek. Je laat je ook niet testen voor je de tram op stapt, of een winkelstraat binnenwandelt. ” 

Van 28/4 tot 8/5 testte KVS of een theater veilig kan open blijven in gecontroleerde omstandigheden. Op 19 mei stelt KVS de resultaten voor in de cultuurcommissie van het Vlaams Parlement. Alle cijfers vind je hier.