KVS
© Danny Willems

KVS BREEKT UIT II

KVS breekt opnieuw uit! Dit keer met artistieke interventies in een ziekenhuis, in een school en in een woonzorgcentrum. En op ons online platform 247.kvs.be

Corona hakt er nog altijd stevig in. In afwachting van een hertimmerd en spannend voorjaar – dat wij in januari communiceren – blijft KVS samen met haar artiesten niet bij de pakken zitten. We vinden onze missie opnieuw uit, we zoeken nieuwe publieken, en we herdenken tijdelijk onze artistieke opdracht. Kortom, we innoveren.

Voor de tweede keer dit jaar BREEKT KVS UIT. Na onze eerste editie in de nazomer op het achterplein breken we nu uit richting de stad, innoveren we cultuur en zoeken we publieken en samenwerkingen met partners in de stad.

Artistieke interventies in de zorg, voor het onderwijs en voor ouderen, én op ons online platform 247.kvs.be.

UZ Brussel

Nu het applaus lijkt weggestorven willen we door middel van artistieke interventies het zorgpersoneel een hart onder de riem steken voor al hun harde werk van de voorbije maanden. Zo breekt KVS uit voor de zorg. Laat de volgende golf een artistieke golf zijn.

Van januari tot en met april zorgen verscheidene artiesten voor kleine culturele pauzes in de gangen en refter van het UZ Brussel. O.a. artiesten als Steven De bruyn, Les Mybalés, Junior Akwety, Lisette Ma Neza, Yassin Mrabtifi, Briana Ashley Stuart en Alesandra Seutin laten het beste van zichzelf zien. Zeer kleinschalig en met inachtname van alle veiligheidsvoorschriften. KVS biedt op die manier aan het zorgpersoneel een programma van dans, muziek, woord en theater.

WZC De Overbron 

Ook met woonzorgcentrum De Overbron in Neder-Over-Heembeek zijn er gesprekken over een samenwerking aan de gang. KVS personeel werd opgeroepen om de handen uit de mouwen te steken om als vrijwilliger mee te helpen op de verschillende afdelingen. Later wordt er ook artistiek werk getoond.

"Het is een fantastische ervaring. Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen aan de zorg. Eerlijk gezegd is mijn respect alleen maar toegenomen. Na een dag helpen, ga ik om 20u slapen. Ik ben doodop."
Hoofd bespreekbureau Adila Mezoudji

Don Bosco St-Pieters-Woluwe

Sinds september heeft de eerste graad van het TSO Don Bosco in Sint-Pieters-Woluwe geen leerkracht Nederlands meer. Na een mail van Dirk Kerckhoven aan Michael De Cock besloten beide instellingen te gaan samenwerken. KVS trommelt een aantal artiesten op die aan de slag gaan met de leerlingen, les geven en hun ervaringen delen. In een later stadium komen de leerlingen ook op bezoek naar KVS.

Dirk Kerckhoven: “Het is tragisch dat we voor die leerlingen - jonge kinderen - op die leeftijd geen leerkrachten vinden. Het is tevens een groeiend probleem in de Brusselse context: goede leerkrachten vinden. Vandaar dat ik mijn stoute schoenen heb aangetrokken en Michael De Cock een mail heb gestuurd.”

Michael De Cock: “Ik ben ontzettend blij met die stoutmoedige mail. Het is voor ons een manier om passie en kennis te delen, en aan cultuurinnovatie te doen. Temeer omdat kunstvakken onder druk staan in het onderwijs nu esthetica uit de eindtermen dreigt te verdwijnen. Laat het dus ook een signaal zijn.

KVS sprak een aantal bevriende organisaties en kunstenaars aan om mee deel te nemen aan dit traject. Kristien De Coster (Ultima Vez) engageert zich om les te gaan geven en de leerlingen gaan ook aan de slag met Wim Vandekeybus voor een dansinitiatie. Daarnaast zullen ook Gerado Salinas, Joanna Rossi en Lisette Ma Neza aan de slag gaan met de leerlingen. Er wordt gewerkt rond identiteit, thuis en literatuur. Over een paar weken mogen de leerlingen zelf aan de slag op de scène van KVS en in de repetitiezalen van Ultima Vez en KVS.

Theater op school: Schaduwvliegjes

Stadsdramaturg Gerardo Salinas werkt samen met Enrique Noviello, Chaib Idrissi en Junior Mthombeni het project Schaduwvliegjes uit. Een muzikale, zwarte komedie over een virus dat niet wil integreren in de samenleving en een groeiende angst bij de bevolking. Of hoe het coronavirus ook voor inspiratie zorgt en een voedingsbodem is voor nieuwe creaties.

Aangezien scholieren vaak niet meer naar de theaters kunnen komen, en die voorlopig gesloten zijn, trekken we met deze voorstelling naar de scholen zelf. Fikry El Azzouzi schrijft een tekst voor deze twee bijzondere acteurs die eerder te zien waren in L’Homme de la Mancha.

Hoe kunnen we elkaar vertrouwen wanneer de vijand onzichtbaar is? Of is het allemaal niet zo nieuw als we denken? Waren we altijd al besmet met angst en wantrouwen?

KVS 24/7

KVS was een van de eersten in België om in de eerste coronagolf volop in te zetten op een nieuw digitaal platform. Dat luistert naar de naam KVS 24/7. Ook al vervangt streaming nooit het échte samenzijn, het is een manier om nu ons publiek – en zeker ook de meest kwetsbare mensen van de samenleving - (wereldwijd) te bereiken. We zijn dan ook bijzonder trots op de talrijke views en de vele reacties op ons plaftorm.

De afgelopen weken pakte KVS 24/7 uit met golden oldies en nieuwe creaties. Zo kon je kijken naar Onbezongen van Valentijn Dhaenens (1800 views op twee weken) naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de nieuw gecreëerde en controversiële film Courage van Dayna Ash in het kader van SLOW#05: Queer Courage.

In december kon je genieten van de film Here After die Wim Vandekeybus maakte voor zijn voorstelling Puur en van het krachtige Malcolm X van Junior Mthombeni, Cesar Janssens en Fikry El Azzouzi. Veel daarvan blijft on demand beschikbaar. Zo kan je nog steeds kijken waar en wanneer je wil naar ICE, Mindblowers 2020, Mrs Dalloway en Just as long as you are there.

PERS

KVS helpt je graag aan correcte achtergrondinfo. introductietekstjes, quotes, hogeresolutiefoto's 
(gratis te gebruiken mits bronvermelding), persmappen en een pak beeldmateriaal: je vindt het hier. 

Persdossier  FOTO'S

 

CONTACT

PRESS OFFICER
Sébastien Parizel
sebastien.parizel@kvs.be
0478 92 09 82