KVS
© Musia Mwankumi

Schaambot

Musia Mwankumi & Valentijn Dhaenens / SKaGeN & De Studio
vr 08.12.2023 20:30 - 22:00
KVS, Brussels
KVS BOX
08.12.2023
20:30 - 22:00
Voorbij

Schaambot is een reflectie op de schandaalroman Black Venus van Jef Geeraerts. Het boek kwam in 1968 uit als eerste van de vier delen van Gangreen, de autobiografie van Geeraerts waarmee hij het genre opnieuw op de kaart zetten. 

In 1969 werd Black Venus bekroond met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Proza. In 2015, bij het overlijden van Geeraerts, werd het opgenomen in de Canon van de Vlaams-Nederlandse literatuur. Vijf jaar later in 2020 werd de roman alweer van de lijst geschrapt. De commissie oordeelt dat Geeraerts’ visie op het kolonialisme en op de vrouw misselijkmakend is. Het boek staat boordevol machtsmisbruik, verwrongen beelden van de vrouw en ‘de wilde’, plat racisme en ellenlange pornografische passages met minderjarigen. 

Hoe moeten we omgaan met ons geprezen literair erfgoed dat vandaag als kwetsend en ranzig wordt ervaren, maar dat voor velen eigenlijk altijd al was? Houden oude bewierookte kunstwerken stand nu hun pijnlijke denkbeelden ons schaamrood bezorgen? 

In de voorstelling Schaambot wordt het makerschap gedeeld door een jonge zwarte actrice (Musia Mwankumi) en een witte acteur van middelbare leeftijd (Valentijn Dhaenens). Ze gingen samen met het boek van Geeraerts aan de slag en plaatsten grote vraagtekens en emoties bij de lezing van de roman vandaag. Schaambot is een gesprek tussen twee mensen van nu over waar ze zich voor schamen, wat hun verontwaardiging oproept, wat ze kunst noemen en of dat tijdloos is of niet. 

Credits

CONCEPT & SPEL / CONCEPT & JEU / CONCEPT & PERFORMANCE Musia Mwankumi & Valentijn Dhaenens SCENOGRAFIE / SCÉNOGRAPHIE / SCENOGRAPHY Chloé Wasselin-Dandre GEASSISTEERD DOOR / ASSISTÉE PAR / ASSISTED BY Tineke De Meyer PRODUCTIE ASSISTENTIE / PRODUCTION ASSISTANT(E) Suzanne De Clercq, Sandra Diris TECHNIEK / TECHNIQUE Jeroen Wuyts PRODUCTIE / PRODUCTION SKaGeN, Perpodium, De Studio MET DANK AAN / REMERCIEMENTS À / THANKS TO Khadija El Kharraz Alami MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF PerPodium en De Vlaamse Gemeenschap