KVS

MINDBLOWERS: SILENCE

VUB & KVS
wo 09.10.2024 - do 10.10.2024
09.10.2024
-
10.10.2024

Wetenschappers en kunstenaars zijn de visionairs van de samenleving. Om die stem en hartenklop een podium te geven, riepen KVS en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) Mindblowers in het leven. Verwacht je aan performances op het kruispunt van kunst, cultuur en reflectie. Dit jaar zoeken artiesten en academici een zeldzaam goed op: stilte. 

Soms is stilte een zegen, soms voelt ze ondraaglijk. Kunnen we nog stiltes laten vallen in deze oorverdovende wereld? Hoe gaan verschillende culturen om met stilte? En kunnen rituelen ons terug dichter brengen bij ons eigen verlangen naar verstilling? 

Wat met mensen die de wereld zonder geluid ervaren? Hoe is het om doof geboren te worden en via welke wegen kan de wetenschap daarbij helpen? 

Daarnaast werken zoveel mensen in alle stilte. Welke impact hebben huismoeders, vrijwilligers en andere zorgende handen op onze maatschappij? En waar zouden we staan zonder deze stille helden? 

Wie zijn mond durft opentrekken, tegen een regime of dictatuur, wordt soms monddood, soms letterlijk koud, gemaakt. Met de regelmaat van de klok ‘verdwijnen’ journalisten of activisten, nadat ze wantoestanden aan het licht brachten. Censuur neemt vaak groteske vormen aan en raakt aan alles waar democratie voor staat. 

Tot slot wordt stilte vaak geassocieerd met rust en sereniteit, terwijl het ook een bruisende bron van culturele inspiratie kan zijn. Artiesten, acteurs en filmmakers putten vaak uit de intense spanning en energie die inherent is aan stilte. Uit stilte ontstaan nieuwe vormen van expressie en schoonheid.

Je hoort het: over stilte kan veel worden gezegd en geschreven. Wat dan precies: dat kom je te weten tijdens Mindblowers 2024: Silence.

 

 

Credits

productie | production VUB & KVS