KVS
© Marleen Wynants

Filosoferen in de islam?

VUB-Crosstalks i.s.m. KVS
vr 07.06.2019 20:30 - 22:30
KVS, Brussels
KVS BOX
07.06.2019
20:30 - 22:30
Voorbij

De angst voor een toenemende invloed van de islam op noties als vrijheid en gelijkheid, doet steeds meer mensen teruggrijpen naar zogeheten ‘eigen waarden’. Waarden die zouden tot stand zijn gekomen tijdens de Europese Verlichting en die men niet meteen associeert met de islam. Maar klopt dat wel?

In zijn boek Open to Reason: Muslim Philosophers in Conversation with the Western Tradition toont Souleymane Bachir Diagne dat denkers als Avicenna, Aboe Haamid al-Ghazali en Averroës al heel vroeg in de geschiedenis van de islam pleitten voor vrijheid van denken en onderzoek. Vandaag is de nood aan filosofisch denken volgens Diagne actueler dan ooit, en pleit hij voor een open, pluralistische samenleving, waarin kritisch denken en dialoog gestimuleerd worden.

Als antwoord daarop vroeg Crosstalks aan vier kritische denkers om zich te verdiepen in de geschiedenis van de filosofie in de islam, in wisselwerking met de actuele en toekomstige uitdagingen van een wereld die continu in beweging is. Op 7 juni gaan Ted Bwatu, Mohamed Barrie, Aminata Ndow en Sukina Douglas hierover in dialoog met Souleymane Bachir Diagne.

Dit event maakt deel uit van de VUB-leerstoel History and Philosophy of Sciences

PROGRAMMA
20:30 Intro door Mohamed Barrie
20:40 Spoken word door Sukina Douglas
20:50 Presentatie door Souleymane Bachir Diagne
21:05 Discussie met Souleymane Bachir Diagne, Ted Bwatu, Mohamed Barrie, Aminata Ndow en Sukina Douglas, gevolgd door een Q&A
22:00 Spoken word door Sukina Douglas

Past binnen de selectie:

Souleymane Bachir Diagne is hoogleraar Frans en filosofie aan de Columbia University in New York. Hij is ook directeur van het Institute of African Studies. Hij is gespecialiseerd in geschiedenis van de filosofie, geschiedenis van de logica en wiskunde, islamitische filosofie, en Afrikaanse filosofie en literatuur. Volgens Jeune Afrique is hij een van de invloedrijkste Afrikaanse denkers van onze tijd. Hij is auteur van onder meer Filosoferen in de islam? (Uitgeverij Vrijdag, 2016) en The Ink of the Scholars. Reflections on Philosophy in Africa (Codesria, 2016).

Sukina Douglas maakt samen met Muneera Rashida deel uit van het Britse hiphop-duo Poetic Pilgrimage and het spoken word cellectief Nana. Zij toert wereldwijd en heeft poëzieworkshops geleid in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zweden, Marokko, België e.a. Haar doel: mensen inspireren door de kracht van woorden. Ze is een van de KVS-gezichten en werkt momenteel aan haar eerste Op 14 en 15 juni kan je in KVS ook de try-outs meemaken van haar eerste theatertekst Afropean // Human Being.

Ted Bwatu is financieel consultant. Hij besteedt aandacht aan de Noord-Zuidproblematiek en de socio-economische impact van de toenemende ongelijkheid. Momenteel schrijft hij zijn eerste roman, een allegorisch epos met een blik op de hedendaagse maatschappij vanuit het perspectief van Afrikaanse en Oosterse filosofieën.

Mohamed Barrie en Aminata Ndow zijn twee studenten uit Antwerpen. In 2017 richtten ze samen met Emmanuel Iyamu de studentenvereniging AYO op, waarmee ze onder meer het zelfbewustzijn van Afro-Belgische studenten willen vergroten. Met AYO organiseerden ze vorig jaar al de allereerste editie van Black History Month in België. Ook dit jaar hopen Aminata en Mohamed dat maart in het teken staat van Black History Month en dat op die manier de stem van de Afrikaanse diaspora in België nog sterker wordt.

© Marleen Wynants