KVS

MINDBLOWERS 2019: THE TIME IS NOW

VUB & KVS
ma 07.10.2019 18:00 - 20:30
KVS, Brussels
KVS BOX
07.10.2019
18:00 - 20:30
Voorbij

Wetenschappers en kunstenaars zijn de visionairen van de samenleving. Zij steken hun nek uit. Om die stem en hartenklop een podium te geven, riepen KVS en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) Mindblowers in het leven.

Voor de derde keer op rij trappen VUB en KVS samen een nieuw seizoen en academiejaar af. Een krachtig signaal om te tonen dat het beide instellingen menens is wat betreft engagement en betrokkenheid voor en binnen de maatschappij. De samenleving van morgen wordt immers niet gebouwd vanuit het eigen grote gelijk, maar vanuit dialoog en een zoektocht naar verbinding.

Artiesten en academici buigen zich in korte, verrassende, spitante en urgente interventies over een thema. Dit jaar is dat TIJD. Een fascinerend gegeven dat kunstenaars en wetenschappers al eeuwenlang in de ban houdt. Hoe de tijd verandert, of hoe alles terugkomt, wat de tijd ons leert, en hoe we dat in kunst of wetenschap kunnen vatten. 

Performances én interventies op het kruispunt van kunst, cultuur en reflectie. Een avond die uitmondt in een onvergetelijk en mindblowing feestje - mét silent disco door PILAR (KultuurKaffee) in onze café Brazza. 

De avond wordt op smaak gebracht met mouthblowing proevertjes – gul aangeboden door meesters in het vak: Bakkerij Charli, Atelier Dierendonck, Umamido en Fromagerie Catherine.
 
 

Je kan je online niet meer inschrijven, maar kom de avond zelf langs en wie weet kan je nog een stoel bemachtigen. We zorgen ook voor een streaming van het volledige event in onze bar. 

LINE-UP

DEEL 1 - 18:00 > 19:10

Frank Scheelings - Frank Scheelings, archivaris aan de VUB, duikt in de archieven en legt de gemeenschappelijke geschiedenis van VUB en KVS bloot.

Niels De Winter - Tijd is relatief, paleoklimatoloog en VUB-academicus Niels De Winter vat de geschiedenis van ons universum samen in 1 dag.

Jeroen Van Herzeele & Fabian Fiorini - Tenorist Jeroen Van Herzeele houdt niet van stilstand. Zijn omzwervingen buiten de jazz brachten hem naar Syrië, Libanon, Koeweit, Canada, de VS en grote delen van Europa en Afrika. Nu brengen ze hem naar Mindblowers, samen met pianist Fabian Fiorini.

Carme Portaceli - Regisseur en artistiek directeur van Teatro Español in Madrid, Carme Portaceli, is overtuigd feministe. In het Spaanse theaterlandschap voert ze een stille en noodzakelijke revolutie door. Na Spanje volgt Mindblowers.

Luc De Vuyst - Zuurdesembrood, bier, kombucha, … Tijd zorgt ervoor dat wij kunnen genieten van al deze delicatessen. Luc De Vuyst, professor aan de VUB, gaat dieper in op fermentatieprocessen.

PAUZE & PROEVERIJEN - 19:10 > 19:30

DEEL 2 - 19:30 > 20:45

Hala El Moussawi - Hala El Moussawi onderzoekt de diverse fases van wachten en de notie van objectieve en subjectieve tijd bij mensen die een asielprocedure doorlopen.

Mesut Alp – Archeoloog Mesut Alp neemt je mee op een tijdreis door mythes en legendes.

Fien Leysen - Voor Fien Leysen is tijd per defintie te kort en te weinig. Elke zin en elk beeld is een poging om die vergankelijkheid tegen te gaan. Een soms wanhopige zoektocht die ze graag met je deelt.

Mesut Arslan - Theaterkunstenaar en verhalenverteller Mesut Arslan brengt een voorsmaakje van zijn nieuwste theatervoorstelling-in-de-maak Who's Afraid of Virginia Woolf.

Fredo De Smet - Auteur van Articifial Stupitidy en curator van onder andere Hello, Robot. en Media Fast Forward Fredo De Smet pleit voor digitaal humanisme. De integratie van tijd in al onze technologieën verdient een open debat.

Les Mybalés - Rijzende sterren aan het theaterfirmament, Les Mybalés, bezweren tijd en ruimte, niet met woorden maar met hypnotiserende dansbewegingen.

Jan Meeus & Lise Vermeersch, respectievelijk hoofdredacteur van studentenblad Moeial en oud-voorzitter van de Studentenraad, zijn je gidsen doorheen deze wervelende avond waar de tijd even op haar kop wordt gezet.

OPEN BAR & SILENT DISCO - 20:45 > 23:00

© Jean Cosyn

Credits

PRODUCTIE / PRODUCTION VUB & KVS