KVS
© Vincent Delbrouck

ANGELS IN AMERICA

Toneelhuis/ Olympique Dramatique
di 14.01.2020 - vr 17.01.2020
14.01.2020
-
17.01.2020

Amerika midden jaren 80. Het Reagan-tijdperk. Conservatief, rechts en luid. De politiek is hard en koud als nooit voorheen. Aids is een nieuwe ziekte die in New York voornamelijk de homogemeenschap onverwacht snel en meedogenloos hard treft.

Hier begint het verhaal van Angels in America van Tony Kushner. Het stuk groeide in geen tijd uit tot een moderne klassieker. Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal herwerken dit theatrale tweeluik van meer dan zeven uur tot een avondvullende voorstelling, samen met een fantastische cast.

Angels in America is een caleidoscopisch verhaal en een complex portret van een strijdvaardige generatie die opstaat tegen de tijdsgeest: de ravage die aids aanricht sterkt de ultraconservatieve krachten in hun strijd tegen de vrije liefde; tegelijk wordt de ziekte als een op te lossen probleem genegeerd. In dit meedogenloze klimaat volgen we meer dan twintig personages, gespeeld door acht acteurs, van reisagenten en advocaten, verplegers en ex-dragqueens tot goddelijke interventies en religieuze minderheden, met ontluisterende scènes over macht en hypocrisie, hilarische verschijningen, en intieme dialogen over de angst voor dood en aftakeling. 

Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal over de voorstelling: "Angels in America is veel. Het is een ode aan het vermogen van de mens om te transformeren, om zich aan te passen en te overleven. Het is ook een uiting van hoop dat een samenleving kan bijdraaien en evolueren, als een tanker die - krakend weliswaar - van koers verandert. En bovenal is het een pleidooi voor de kracht en de troost die de liefde in zich draagt."

Credits

TEKST / TEXTE / TEXT Tony Kushner VERTALING / TRADUCTION / TRANSLATION Carel Alphenaar BEWERKING & REGIE / ADAPTATION & MISE EN SCÈNE / ADAPTATION & DIRECTION Tom Dewispelaere, Stijn Van Opstal DRAMATURGIE / DRAMATURGY Ellen Stynen MET / AVEC / WITH Peter Van Den Begin, Lukas Smolders, Lukas De Wolf, Sanne Samina Hanssen, Tiny Bertels, Evelien Bosmans, Tijmen Govaerts, Darryl E. Woods SCENOGRAFIE & LICHT / SCÉNOGRAPHIE & LUMIÈRES / SET DESIGN & LIGHTING Stef Stessel KOSTUUM / COSTUMES Ilse Vandenbussche ONTWERP MUZIEK / CONCEPTION MUSIQUE / MUSIC CREATION one trick pony / Liesa van der Aa PRODUCTIE / PRODUCTION Toneelhuis MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF de Tax Shelter van de Belgische federale overheid, Casa Kafka Pictures