KVS
© Ash Wadi

SLOW#05: Queer Courage

Dayna Ash, Haven For Artists & KVS
do 16.04.2020 - zo 22.11.2020
16.04.2020
-
22.11.2020

In het Midden-Oosten is zowel uit de kast komen als erin blijven - en het hele spectrum tussenin - even moedig. Door de sociale en systematische vervolging van LGBTQI+- personen, draait een coming-out niet alleen rond de reactie en aanvaarding van familie en vrienden, maar ook rond angst, intolerantie en geweld die uitgaan van zowel formele autoriteiten als informele traditionele normen. 

Het dominante discours promoot een coming-out als een wenselijk doel voor LGBTQI+-personen, waardoor het mensen uitsluit die zichzelf, op een eigen moedige manier, niet outen. Hun leven wordt niet geframed door die ‘kast’, ze gebruiken andere culturele kaders om hun eigen queer realiteit op te bouwen. Je outen bij vrienden maar niet bij familie; bij zussen maar niet bij broers; het uitschreeuwen in de straten van Brussel maar nooit in Beirut; het niemand vertellen en het iedereen vertellen; elke aanpak wordt beïnvloed door tijd en ruimte, en elke aanpak is erg dapper.

Voor SLOW#05 onderzoeken we wat het betekent om moedig te zijn, kunst te maken en een queer bestaan te leven. We werken samen met artiesten van diverse achtergronden, genders en seksuele oriëntaties. Zij delen hun verhalen en ervaringen met ons tijdens een avond vol slam, poëzie en theatrale interpretaties. Sommigen zijn uit de kast gekomen, anderen niet. Waarom beslisten ze om zich te outen? Of waarom staan ze er net weigerachtig tegenover?

SLOW – SLam Our World – koppelt urban woordkunst aan theater. Elke SLOW-sessie herbergen we een andere internationale gast. SLOW#05 maken we in samenwerking met Haven for Artists, een kunstenaarscollectief uit Beirut, dat geleid wordt door Dayna Ash. Daarnaast betrekken we zowel Europese als lokale mensen en organisaties.

Sinds de pandemie kreeg dit internationale project een ander leven in digitale vorm. In september lanceren we SlOW#05: Queer Courage online. Stay tuned!

Credits

REGIE / MISE EN SCENE / DIRECTION Dayna Ash CONCEPT & DRAMATURGIE / CONCEPT & DRAMATURGY Tunde Adefioye SCRIPTWRITING Dayna Ash (EN + AR), Lisa Luxx (EN) & Yasmine Rifaii (AR + FR) SCENOGRAFIE & KOSTUUM / SCENOGRAPHIE & COSTUMES / SCENOGRAPHY, SET DESIGN & WARDROBE YasminA GEASSISTEERD DOOR / ASSISTÉ PAR / ASSISTED BY Khaled Alwerea STAGE ANIMATION & 3D MAPPING Ashwadi & Khaled Alwerea PRODUCTIE / PRODUCTION Haven For Artists & KVS