KVS
© Delphine Somers

WIPCOOP: WORK IN PROGRESS 2019

Mestizo Arts Platform & KVS
wo 20.11.2019 10:00 - 19:00
KVS, Brussels
KVS BOX
20.11.2019
10:00 - 19:00
Voorbij

Voor het vierde jaar op rij strijkt WIPCOOP - Work In Progress Coöperatie - neer in KVS. Nieuwstedelijk talent uit de Brusselse scène toont work in progress en neemt het publiek mee op de wonderbaarlijke route van haar creatieproces. Een uitgelezen schare professionelen uit alle hoeken van het land (dramaturgen, programmatoren, kunstcritici, ...) gaat na elke ‘WIP’ een uur lang in dialoog met de artiesten over het getoonde werk. Op die momenten kan het publiek zich laten inspireren door pitch breaks over vernieuwende artistieke initiatieven in de stad.

De ‘WIP’-formule, sinds 2009 een belangrijke draaischijf van het Mestizo Arts Platform (MAP), is een kruisbestuiving tussen een veertigtal organisaties, om voelsprieten te finetunen en nieuwe stedelijke kunstenaars te helpen doorstromen naar de reguliere kunstpodia. Op initiatief van MAP en met het coöperatieve gedachtegoed in het achterhoofd is deze formule ontkiemd tot een interstedelijke coproductie in Antwerpen, Brussel en Gent.


PROGRAMMA

10:00 - 10:30 Être en soi - Awoulath Alougbin 

Voor haar nieuwe creatie start Awoulath Alougbin een research rond de manier waarop bepaalde rituele dansen uit Benin en de urban dansstijl krump met elkaar verbonden zijn. Omdat Krump heel wat raakpunten heeft met bepaalde rituele dansen uit Benin wilde Awoulath de basis van deze dans, en de sfeer die er rond hangt, kennen en begrijpen. “Het rituele slagwerk kan ons in trance brengen; met zijn kracht en elegantie slaagt de krump er bovendien in om ons bewustzijn op meerdere manieren te verruimen. Met deze twee eigenschappen ontdekken we de poëzie van de ziel, een soort van tweede zijnsstaat."

Awoulath Alougbin is danseres en choreografe. Na haar jaren bij het Nationale Ballet van Benin richtte ze haar eigen dansgezelschap Compagnie AA op. In haar voorstellingen combineert ze de essentie van de traditionele Yoruba-dans met hedendaagse dans. Tijdens de Dag van de Dans (27.04.2019) presenteerde Awoulath een eerste fase van haar werkproces.


11:30 - 12:00 The chance to find yourself - 
Benno Steinegger & Francisco Luzemo (i.s.m. Jovial Mbenga)

I don’t like work – no man does – but I like what is in the work – the chance to find yourself. Your own reality – for yourself not for others – what no other man can ever know. They can only see the mere show, and never can tell what it really means.” Joseph Conrad, Heart of Darkness

Twee theatermakers, die naar Brussel kwamen in de hoop hun werk- en leefomstandigheden te verbeteren, die elkaar niet kennen, die verschillende culturele en economische achtergronden en verschillende esthetische praktijken hebben . Beide proberen meer over elkaar te weten te komen, over zichzelf en hun artistieke praktijken. Vanuit hun eigen referentiekaders werken ze samen aan de ontwikkeling van een gemeenschappelijke uitvoering, een vrije aanpassing van de novelle Heart of Darkness van Joseph Conrad.


14:00 - 14:30 Monstrare et/ou Monere - Milo Slayers 

Deze solo is een presentatie van een fictief monster dat verschillende fases van monstruositeit doorkruist waarbij een veelvoud aan perspectieven zich tegelijk  ontsluiten voor de kijker.

Milo Slayers is een masterstudent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Kunsten en Choreografie. Compagnie Slayers is zijn collectief waar ze experimenteren met onderzoek naar lichamelijke urban praktijken. Milo verdiept zich ook in andere artistieke praktijken zoals video, fotografie, muziek, ... om zijn eigen danspraktijk te verbreden.


15:30 - 16:00 Project Kifesh - Oumar Diallo & Djimi Kahunda 

Kifesh gaat over de unieke band tussen Oumar en Djimi, een broederlijke en amicale liefde tussen twee mannen en over hoe zij de wereld waarnemen.  Een gedeelde geschiedenis, het relaas van een innige vriendschap van twee jongeren uit de Afrikaanse diaspora die in Brussel opgroeiden.

Oumar Dialo en Djimi Kahunda zijn 2 freestyle dansers uit de urban scene. Beiden dansen en werken hun kunstpraktijken sinds meerdere jaren uit.  Zo werkten ze beiden met choreografe Cindy Claes aan projecten als 1000 Pieces Puzzle, Puzzel B en C’est La procédure waar ze nieuwe horizonten in dans verkenden. In 2017 won Oumar een residentie in Zinnema om zijn project CreativBoil uit te werken. Project Kifesh is hun eerste creatie als choreograaf en danser.


17:00 - 17:30 B**** 
(lees: BITCH) - Yipoon Chiem

De Brusselse artieste Yiphoon Chiem combineert invloeden uit Martial Arts (Kung - Fu), klassieke Khmer dans, hip hop en break dance tot een hoogst eigen stijl. B**** is een solo die de schaduwzijde van ons zelf verkent. Een wandeling doorheen verschillende levensfases en de wereld daartussen in: leven, dood, het geestenrijk en de wedergeboorte.  

B**** is een eerbetoon aan het archetype van de Vrouw met meervoudige macht en reist door de geschiedenis van gewonde vrouwen, gemartelde en onteigende moeders.  Een solo in striptease-modus, een onthulling van de maskers die we dragen.

De toonmomenten vinden overdag plaats in KVS BOX en zijn gratis. ’s Avonds kan je in KVS BOL de première meepikken van Vita Siyo Muchezo Ya Watoto. De avonden erna kan je voorstellingen bijwonen die uit voorgaande WIPCOOP-edities voortgekomen zijn:

21.11.2019 - DOUBLE BILL: À travers l’autre + 1 on 1 - Les Mybalés + Karim Kalonji
22.11.2019 - I put a spell on you - Ehsan Hemat
23.11.2019 - Désintégration Culturelle - Nadine Baboy

Credits

W I P C O O P = Mestizio Arts Platform + KVS, Arenberg, Kunstz, Campo, Victoria Deluxe, Level Up (Toneelhuis & Kavka), Martha!tentatief, De Centrale, d e t h e a t h e r m a k e r, Madam Fortuna, NTGent, Kopergietery, Fameus, 0090, Wp zimmer IN SAMENWERKING MET / EN COLLABORATION AVEC / IN COLLABORATION WITH Let’s Go Urban, Pianofabriek/Citylab, Spreekuur (Podiumkunsten), Rataplan, Rekto:Verso, Theaterfestival, Globe Aroma, Theater Aan Zee, Lezarts Urbains, Fabuleus, Workspacebrussels, Transfo Collect (De Kriekelaar/Ritcs), Vooruit, Arsenaal/Lazarus, Bij De Vieze Gasten, Zinnema, De Koer, Kunstenpunt, Danspunt, Le 140, Le Bamp, Amplo, Kif Kif, Stampmedia, Etcetera & Thassos MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF The Flemish Community