KVS
© Danny Willems

Afropean // Human Being

Sukina Douglas / KVS
vr 14.02.2020 - wo 19.02.2020
14.02.2020
-
19.02.2020

Afropean // Human Being is een zoektocht naar wat het betekent om Afrikaanse roots te hebben in Europa. De vijfkoppige cast deelt zijn ervaringen: waar komen we vandaan, waar gaan we heen – hoe is het als je altijd de "andere" bent maar toch ook "van hier". En "van hier" – wat betekent dat eigenlijk? Denkt iemand met Afrikaanse roots hier anders over dan een Vlaamse persoon? 

Afropean // Human Being laat je kennismaken met de Afropean ervaring. Het woord 'Afropean' dook voor het eerst op in de muziek- en modewereld in de jaren negentig. Aan de basis ervan lagen muzikanten Marie Daulne (Zap Mama) en David Byrne (Talking Heads). Het is nu onder andere een reactie op 'African American', 'Black British' en de nood aan het gebruik van aanhalingstekens. Het vertelt ons ook dat zwart zijn in Europa niet noodzakelijkerwijs wil zeggen dat iemand een immigrant is.

In haar werk probeert Sukina Douglas het grote debat over dekolonisatie en identiteit te herkaderen en het weg te sturen van academische discussies en Facebook-activisme richting theater. Haar instrument? Poëzie. Met haar woorden wil ze bruggen slaan tussen groepen mensen die te weinig met elkaar in contact komen.

Sukina Douglas: "Momenteel zijn er veel gesprekken gaande over ras, identiteit, kolonisatie, dekolonisatie, feminisme, intersectionaliteit ... Al deze ideeën verdienen te worden uitgesproken. Maar vaak worden ze aangehaald binnen groepen die dezelfde ideologie delen. Wanneer mensen praten met mensen die anders denken dan hen, gebeurt het vaak op een agressieve manier. We leven in een tijd van projecties: als we merken dat mensen een bepaalde achtergrond hebben, gaan we er gewoon van uit dat ze deze specifieke identiteit of ideologie hebben. Dat mechanisme creëert vaste identiteiten, kaders waarin we mensen geen ruimte meer gunnen en de mogelijkheid om te veranderen, om beter te worden, om te leren en te groeien.”

"Indien wij, als people of colour, onze geschiedenis en erfenis niet kennen omdat we er nooit iets over leerden op school, dan kennen ook witte mensen hun echte geschiedenis niet."

Past binnen de selectie:

Welkom bij de tweede aflevering van KVS en route. In deze podcast bespreken schrijfster Sukina Douglas en actrice Ginny Holder hun persoonlijke Afropean ervaringen en hoe die mee vorm gaven aan dit stuk. Met een inleiding door regisseur Purni Morell. 

Extra

18.02.2020 - NAGESPREK (EN) met regisseur Purni Morell en Sukina Douglas

Credits

CONCEPT & TEKST / CONCEPT & TEXTE / CONCEPT & TEXT Sukina Douglas REGIE / MISE EN SCÈNE / DIRECTION Purni Morell MET / AVEC / WITH Ginny Holder, Edson Anibal, Elien Hanselaer & Sukina Douglas MUZIEK / MUSIQUE / MUSIC Esinam Dogbatse DANSE COACH / COACH DE DANSE / DANCE COACH Nadine Baboy LICHTONTWERP / CONCEPTION LUMIÈRE / LIGHT DESIGN Dimitri Stuyven GELUID / SON / SOUND Steven Lorie KLEEDSTER / COSTUMIÈRE / DRESSER Heidi Ehrhart TONEELMEESTER / RÉGISSEUR / STAGE MANAGER Davy Deschepper PRODUCTIELEIDER / DIRECTEUR DE PRODUCTION / PRODUCTION MANAGER Tanja Vrancken BOVENTITELING / SURTITRAGE / SURTITLING Inge Floré VERTALING / TRADUCTION / TRANSLATION Isabelle Grynberg, Martine Wezenbeek PRODUCTIE / PRODUCTION KVS MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF Tax Shelter of the Belgian Federal Government