KVS

FESTIVAL LEZARTS DANSES URBAINES

Lezarts Urbains & KVS
ZONDAG
zo 08.03.2020 15:00 - 22:00
KVS, Brussels
KVS BOL
08.03.2020
15:00 - 22:00
Voorbij

Lezarts Urbains en KVS bundelen voor de tweede maal hun krachten om samen het Festival Lezarts Danses Urbaines te organi- seren. Een staalkaart van het rijke landschap van urban dans in België en ver daarbuiten. Een weekend lang presenteert het festival een waaier aan creaties, technieken en stijlen, van korte choreografische shows tot afgewerkte voorstellingen, van amateurcrews en dansscholen tot opkomende artiesten en professionele gezelschappen.

PROGRAMMA ZONDAG

15:00 CONFERENTIE “Can she kick it?” Vertegenwoordiging en impact van vrouwelijke rappers (femcees) op de rapcultuur, n.a.v. de release van het boek Ladies First van Sylvain Bertot

(ontvangst van het publiek vanaf 14:30 - Gratis toegang)

Gasten: Sylvain Bertot (journalist), Fatoosan (collectief DJ Supafly), Nephtys zanger en rapper (Néo-Soul/R&B, Hip-Hop, Jazzy), Lidy Fa hiphop artiest (zanger/rap) van het label Vokal Hurricane Records (VR), DJ Rokia Bamba(radio vrouw, DJ), Rita Mbenza (Kab & Lipass) zangeres/rapper, Yveline Umuhoza urban event organizer (Bxl Onbekend).
 
Van Queen Latifa tot Casey, van Laurent Hill tot Coely, de Femcees zijn altijd aanwezig geweest in rap-game, weliswaar als een minderheid, maar toch is hun artistieke bijdrage onmiskenbaar. Om deze creativiteit te benadrukken, nodigt Lezarts Urbains journalist Sylvain Bertot uit, ter gelegenheid van de uitgave van zijn boek Ladies first, an anthology of female rap dat in 2019 werd gepubliceerd. Naarmate het aantal vrouwelijke rappers zich vermenigvuldigt en de profielen veranderen, kijken we terug naar de lange mars van de Femcees en hun bijdrage aan de rapcultuur. De conferentie eindigt met een blinde test van vrouwelijke rappers: van Queen Latifa tot Nadia Rose.

16:30 - 22:00 FOCUS OP CHOREOGRAFISCHE VOORSTELLINGEN EN KORTE VORMEN 

Temps Danses Urbaines [danse hip-hop]

Ook de Teenz-crew van de school palmt het podium in, ze doen dat met een percussieshow!

One Nation Crew [danse hip-hop]

Een volledig vrouwelijk danscollectief! Hun energieke tienercrew stelt op het festival exclusief hun nieuwe show voor.

Barhal [danse hip-hop]

De leden komen allemaal uit de urban danswereld en besloten zich te verenigen om de krankzinnige creatie Enter the BCU te maken. In hun voorstelling maak je de kindertijd mee door de ogen van een kind.

Funky Feet Academy [hip-hop, ragga, breakdance]

Een zeer eclectische intergenerationele show met invloeden van breakdance, hiphop en ragga, waaruit een bepaalde fami- liegeest ontstaat.

Au Fil du Temps, Creatie voor 4 danseressen [BE] - Samantha Mavinga, Hendrickx Ntela, Raquel Suarez en Sarah Bidaw - Cie CORPEAURELLES (30min)

In Au Fil du Temps kruisen de levens van vier wasvrouwen elkaar. Geleidelijk aan onthullen ze hun schoonheid, wonden uit het verleden en verborgen talenten. Een voorstelling over de marginalisering van vrouwen met een migratie-achtergrond, maar vooral over het leven zelf. Het gezelschap Corpeaurelles bestaat uit vier sterke persoonlijkheden, vier emblematische figuren voor de urban dans in België en Frankrijk, die elk hun eigen afkomst benadrukken. Deze productie maakt deel uit van het traject Tremplin Hip Hop.

Dress, Fragment uit de creatie voor 5 danseressen [FR] - Carmel Loanga (15 min)

Deze voorstelling zoomt in op de vrouwelijke identiteit. De vijf danseressen leggen van scène tot scène hun ziel bloot en tonen zichzelf in al hun pracht. Een resem aan stijlen passeert de revue: van hiphop tot hedendaags, van afro tot krump. Nonchalance en elegantie vermengen zich met gespierde vitaliteit. Dat is ook de essentie van de jurk – the dress – het kledingstuk bij uitstek van de vrouw, hier beschouwd als het gewaad van de ziel ...

Battle Astral & Cypher door Kwanzaa Collective met DJ Serge van Wanted Groove Collectif en DJ Alex The Cage

Het Kwanzaa-collectief zet wat jij dénkt te weten over battles helemaal op z’n kop! Ze bedachten een nieuw concept, dat je live ontdekt tijdens het festival. De battle staat open voor alle dansstijlen, maar je danst wel alleen op house- en hiphopmuziek. Dansers gaan one on one de strijd met elkaar aan in technische tests en uitdagingen. Die zijn erop gericht hen tot het uiterste te drijven qua creativiteit en originaliteit. Zo delen ze hun skills en technieken onderling en met het publiek.

Nog iets waardoor het Kwanzaa-concept eruitspringt: de preselecties vinden plaats in de vorm van een cypher, waarbij een anonieme jury aanwezig is die de finalisten selecteert. Wie aan de finale wil deelnemen, moet dus al tijdens het eerste deel alles geven, zonder te weten wie hem of haar naar de finale kan sturen. Na de cypher volgt een dj-set.

En het programma van zaterdag?