KVS

Lecture Marianella Morena

Marianella Morena (UY)
Proximamente Festival
do 28.11.2019 17:00 - 18:00
KVS, Brussels
KVS TOP
28.11.2019
17:00 - 18:00
Voorbij

Marianella Morena is toneelschrijver, regisseur, docente en columniste. Binnen de Uruguayaanse scène is zij een van de artiesten met het grootste internationale aanzien. Haar werken worden geprogrammeerd en vertoond in Argentinië, Brazilië, Bolivia, Ecuador, Colombia, Venezuela, de VS, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Paraguay, Chili en Mexico. Ze is betrokken bij onderzoek in Uruguay, Argentinië, Noord-Amerika, Italië, Frankrijk en Cuba. Marianella werkt met klassieke stukken rond persoonlijke en politieke thema’s, op zoek naar waarachtigheid. Ze stelt kwesties aan de kaak en gebruikt de economische crisis om een eigen taal te ontwikkelen, die ze zelf ‘de kapitalisatie van tegenspoed’ noemt. Begaan met de huidige context en tijd, creëert Marianella politieke projecten waarin ze sociale-, gender- en Latijns-Amerikaanse kwesties op een hedendaagse manier voor het voetlicht brengt. Ze wordt geregeld gevraagd voor regie- en schrijfopdrachten door zowel publieke als particuliere instellingen, in Uruguay en daarbuiten.

Marianella is een voorvechter voor het openstellen van alternatieve ruimtes voor theater: zo organiseert ze huiskamertheater in haar eigen huis en rondtrekkende paratheatrale projecten. Ze bekleedde culturele managementfuncties op nationaal en lokaal vlak, bijvoorbeeld als directeur van artistieke cultuur voor het departement Canelones (Uruguay). In Frankrijk werd zij tweemaal bekroond met de Molière-prijs, in Spanje tweemaal gelauwerd door het Cultureel Centrum van Spanje, van de Universiteit van Buenos Aires ontving ze prijs voor Beste Buitenlandse Voorstelling en ze werd tweemaal genomineerd voor de Argentijnse ACE Critics Awards. Van de Uruguayaanse openbare tv kreeg ze de BUHO-award.

Marianella vatte haar opleiding tot actrice aan in Uruguay en specialiseerde later verder in Polen, Frankrijk en Argentinië. Ze kreeg als maker nationale beurzen en overheidssubsidies voor haar artistieke creaties en ontwikkelingstrajecten. Ze gaf lezingen aan universiteiten over de hele wereld en werkte als docent voor diverse instellingen, waaronder de Actor School, EMAD, TUD, Escuela Musical en privé-workshops in Uruguay en het buitenland. 29 voorstellingen en 25 theaterteksten zijn van haar hand, waaronder Don Juan, El Lugar del Beso, Las Julietas, Antígona Oriental (met een koor van 20 politieke strekkingen op het podium), No daré hijos, daré versos, Rabiosa Melancolía, Ella sobre Ella, Bombardeo, BICENTENARIA (een voorstelling met 200 vrouwen - zonder opleiding, met uitzondering van 6 professionele actrices - op een plein in Lima in Peru). In oktober 2019 maakt ze met Comedia Nacional en Teatro Solís Enemigo del pueblo.

Ze is tot slot ook columniste voor het magazine VOCES en voor Portal de Escaramuza. Haar theaterteksten werden gepubliceerd in Uruguay, Spanje, Cuba en Mexico, en onlangs ook voor het eerst naar het Frans vertaald. In 2019 gaat op FIBA (het theaterfestival van Buenos Aires) NATURE TRANS in première: een voorstelling waarin transmeisjes getuigen op de bühne. Voor 2020 staan er een aantal projecten in Spanje op stapel.