KVS

Lumumba in the Arts - boekpresentatie

Matthias De Groof
FESTIVAL CONGOLISATION
vr 17.01.2020 18:00 - 19:30
KVS, Brussels
KVS BRAZZA
17.01.2020
18:00 - 19:30
Voorbij

CONGOLISATION heeft altijd al als ambitie gehad om de strijdvaardigheid, de erfenis en het onafhankelijkheidsdiscours dat op 30 juni 1960 werd verkondigd door de eerste onafhankelijke premier van Congo, Patrice Emery Lumumba, verder te zetten. 

Lumumba, een emblematische figuur die voor altijd in het collectief geheugen gegrift staat, heeft talloze artiesten over de hele wereld geïnspireerd, en ook vandaag zijn zijn ideeën nog steeds actueel. Zijn ideeën en tijdloos gedachtegoed, op alle vlakken (politiek, economisch, sociaal, cultureel, identitair, enz.) weerklinken nog altijd - zowel in België als in Congo, in Afrika en in de rest van de wereld. Een nieuwe generatie herontdekt en herinterpreteert nu de kracht van Lumumba’s boodschap.

Op 17 januari, negenenvijftig jaar na de moord op Lumumba, herdenken we hem met de boekpresentatie van Lumumba in the Arts - een publicatie van Matthias De Groof. Met dit boek tracht Matthias De Groof niet de waarheid rond de moord op Lumumba te openbaren, maar focust hij zich op de representaties van zijn figuur en leven. Het vertelt het verhaal van elk artistiek werk dat rond hem werd gemaakt. Film- en kunstexperts, geschiedkundigen, filosofen en antropologen bespreken het rijke beeldpatrimonium dat zich liet inspireren door Lumumba. Daarnaast biedt Lumumba in the Arts unieke getuigenissen van  artiesten die hebben bijgedragen aan de veelvuldige werken rond zijn figuur en leven, zoals Marlene Dumas, Luc Tuymans, Raoul Peck en Tshibumba Matulu. Ook wetenschappers zoals Johannes Fabian, Bogumil Jewsiewicky en  Elikia M’Bokolo droegen hun steentje bij.

Matthias De Groof stelt zijn boek aan je voor en nodigde enkele sprekers uit, waaronder Veerle De Laet (directrice van Leuven University Press), Jean Omasombo, Zana Etambala, Julien Truddaïu, Idesbald Goddeeris, Veronique Bragard en Gert Huskens. De boekpresentatie wordt afgewisseld met een poëzielezing door enkele gasten en een Q&A-moment. Het boek zal ter plaatse te koop zijn, met een CONGOLISATION-korting. Meer info vind je hier.

Past binnen de selectie:

Extra

Tijdens CONGOLISATION schotelt SoulFoodMama je heerlijke culinaire specialiteiten voor in haar Resto Congolisation.