KVS

Congolisation 2019

CONGOLISATION (Festival Afro-Diaspo-Arts Made In Belgium) is een multidisciplinair festival met exposities, dansvoorstellingen, theater, muziek, film, lezingen, … Het festival kadert in een Belgische context en wil de aandacht vestigen op zowel de Congolese als de hele Afrikaanse diaspora. Met ronkende namen zoals Eddy Ape, Alesh, Nix, Moya Michael, Nadine Baboy, ... en veel anderen. 

Zestig jaar geleden kwam een stroom aan onafhankelijkheidsverklaringen voor de landen van Zwart Afrika op gang. Ondanks jaren van onafhankelijkheid liggen de debatten nog lang niet stil. Her en der duiken nieuwe termen op om de relaties die het Noorden met het Zuiden zou moeten onderhouden, te definiëren of te herdefiniëren. Zo hoor je regelmatig de term ‘dekolonisatie’. ‘Onafhankelijkheid’ is vooral van toepassing op grondgebied, maar dekolonisatie gaat over het bevrijden van de geest en dus ook de verbeelding. De uitdaging bestaat erin andere verhalen te brengen, niet als concurrentie maar als aanvulling op bestaande verhalen. Om dit mogelijk te maken, is het belangrijk om specifieke aandacht te geven aan wie maar moeilijk toegang en ruimte krijgt om zichzelf uit te drukken. CONGOLISATION wil het evenwicht herstellen qua zichtbaarheid, spreektijd en bekommernissen, en ervoor zorgen dat de ‘kans op kansen’ voor iedereen dezelfde is.

Het thema van deze vijfde editie? Dat is ‘Links en roots’. De 60e verjaardag van de start van de onafhankelijkheidsverklaringen is het perfecte moment om te kijken hoe en waarom de Afrikaanse diaspora – de Afro-descendenten – de banden met hun moederland en oorspronkelijke cultuur aanhouden. Het festival is een ontmoetingsruimte waar je de dialoog tussen hier en ginder kan aangaan, om zo de uitdagingen van dit soort kruispunten beter te leren onderscheiden, waarnemen en begrijpen.

Resto Congolisation

De liefde van en voor cultuur gaat ook door de maag! Tijdens CONGOLISATION schotelt SoulFoodMama je daarom heerlijke culinaire specialiteiten voor in haar Resto Congolisation: 

  • op donderdag 16 januari: 17:00 - 22:30 (Café Congo) 
  • op vrijdag 17 januari: 17:00 - 21:30 (Café Congo) 
  • op zaterdag 18 januari: 12:00 - 14:00 (KVS Brazza) & 19:00 - 00:00 (KVS BOL) 

Meer dan een culinair concept is SoulFoodMama een uitnodiging om te reizen! Al meer dan vijf jaar bereidt bezielster Lina Afro-fusion-food, zonder grenzen. Doel van dit bijzondere project? Lina wil graag haar kennis en roots delen, hetgene wat haar menselijk maakt.

Voorstellingen in deze selectie