KVS

Vernissage expo Afro-diaspo-arts

FESTIVAL CONGOLISATION
do 16.01.2020 18:00 - 19:00
KVS, Brussels
KVS BRAZZA
16.01.2020
18:00 - 19:00
Voorbij

Het startschot van deze vijfde editie van CONGOLISATION geven we met de vernissage van de Expo Afro-Diaspo-Arts! Voor deze expo werd werk geselecteerd van vier artiesten uit de Afro-Belgische gemeenschap. Stuk voor stuk springen ze eruit door hun creativiteit, talent en engagement. Kom hun creaties aan de muren van KVS bewonderen tot 28 februari.

Maak kennis met de artiesten aan de muren van de Expo Afro-Diaspo-Arts:

Yves Bana

Deze jonge dichter – amper achttien – schotelt je een reeks gedichten over Afrika voor. In zijn woorden tekent zich een mix van zorgen en vreugde af, een soort ‘droevig geluk’. Die weemoed legt hij op het witte blad vast, om er zijn eigen verhaal af te bakenen.

Baminla Timothée Lambony

Baminla Timothée Lambony, schilder van Togolese origine, heeft een bijzonder unieke techniek. Hij brengt zijn acrylverf met oude bankkaarten of andere magnetische kaarten aan op het doek. Dit zorgt voor een bijzonder reliëfeffect aan kleur en expressie in zijn werken.

Deogracias Kihalu

In zijn fotoreeks Les spectres de la colonie toont Deogracias Kihalu een leven uit vervlogen tijden dat vandaag nog steeds gevolgen laat voelen. Reflectie en reflexiviteit lopen als een rode draad doorheen de serie. De foto’s tonen hoezeer wij allen de weerspiegeling zijn van ons nabije verleden. De reeks blikt terug op het koloniale Congolees-Belgische collectieve geheugen, dat vragen rond schuld en trauma’s oproept bij de Congolezen en de nieuwe generatie Belgen. Hij maant ons aan om in dialoog te treden, om dit gedeelde verleden te aanvaarden. Alleen zo kunnen we voorbij gaan aan de psychologische vooroordelen uit het verleden en voorkomen dat ze verder blijven bestaan.

Past binnen de selectie:

Extra

Tijdens CONGOLISATION schotelt SoulFoodMama je heerlijke culinaire specialiteiten voor in haar Resto Congolisation.