KVS

Vernissage expo Revolution Rap

Festival Congolisation
do 16.01.2020 18:00 - 19:00
KVS, Brussels
KVS BRAZZA
16.01.2020
18:00 - 19:00
Voorbij

Voor de Expo Revolution Rap onderzocht Coopération Éducation Culture (CEC) hoe rap het artistieke en sociale landschap op het Afrikaanse continent op zijn kop heeft gezet. Deze reizende en interactieve tentoonstelling introduceert de recentste denkpistes rond rap en de relatie met Afrika, haar bronnen en links, vooral binnen Europa. Elk onderdeel wordt geïllustreerd met portretten van artiesten, referenties binnen hun land, hun woorden maar ook hun clips en artwork, aangezien ook die laatste een belangrijk deel uitmaken van het muzikale corpus.

Een veertigtal jaar na de ontstaansdatum, midden jaren ’70, is ‘hiphop’ een begrip geworden. Rap werd, nog meer dan de andere disciplines binnen hiphop, opgepikt en verder verspreid binnen massaculturen, waardoor de discipline steeds verder verwijderd lijkt van haar oorspronkelijke principes (geweldloosheid, solidariteit, openheid ten opzichte van de Andere, …). Hoewel veel Amerikaanse artiesten ownership claimen, vond rap zijn oorsprong op het Afrikaanse continent, binnen Afrikaanse culturen, en zagen de eerste rapgroepen het licht in de hoofdsteden van Afrika. Ondertussen is rap uitgegroeid tot een gigantische beweging én begeleidde het genre de afgelopen twintig jaar allerlei vormen van strijd en sociale veranderingen.

Deze expo loopt tot 28 februari: ook na de vernissage loop je dus gewoon binnen bij KVS om de (r) evolutie van rap van dichterbij te ontdekken.

Past binnen de selectie:

Extra

Tijdens CONGOLISATION schotelt SoulFoodMama je heerlijke culinaire specialiteiten voor in haar Resto Congolisation.