KVS

Conferentie Maison Africaine

Frédérique Lubanzo & Heleen Debeuckelaere
FESTIVAL CONGOLISATION
za 18.01.2020 12:00 - 14:00
KVS, Brussels
KVS BRAZZA
18.01.2020
12:00 - 14:00
Voorbij

Moet er een Maison Africaine of Huis voor Afrikaanse Cultuur komen in België? Waarom en hoe? CONGOLISATION zwengelt alvast het debat aan, onder begeleiding van moderator Véronique Clette-Gakuba, onderzoeker bij Innoviris – Prospective Research for Brussels. 

Met 7 procent maken de sub-Sahara-Afrikaanse inwoners een belangrijk deel uit van de Brusselse bevolking. Dit is een veel hogere concentratie dan in de andere landsdelen wordt opgemeten (minder dan 2 procent). De linken tussen België en de inwoners van de voormalige kolonies en protectoraten (DRC, Rwanda en Burundi) gaan ver terug en impliceren een specifieke band tussen deze mensen en België. De migratiegolven uit sub-Sahara-Afrika sinds de jaren ’60 gingen bovendien gepaard met heel wat artistieke en culturele productie die je overal in de stad ziet opduiken. Drie elementen die pleiten voor de komst van een Huis voor Afrikaanse cultuur in Brussel!

Al jaren lang zetten verschillende Afrikaanse gemeenschappen in België zich in om dit project op de rollen te krijgen. De verankering van zo’n huis in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zou heel wat nieuwe deuren openen voor sub-Sahara-Afrikaanse bevolkingsgroepen. Op die manier zouden zij op innovatieve, creatieve en geëngageerde manier aan burgerparticipatie kunnen doen.

CONGOLISATION biedt de ruimte om collectief na te denken over een dergelijk initiatief. Tijdens de conferentie zullen verschillende sprekers de noodzaak aan een Huis voor Afrikaanse Cultuur bespreken en worden verschillende ontwikkelingspistes tegen het licht gehouden. 

Meer info volgt binnenkort. Hou ook de Facebook-pagina van CONGOLISATION in de gaten! 

Past binnen de selectie:

Extra

Tijdens CONGOLISATION schotelt SoulFoodMama je heerlijke culinaire specialiteiten voor in haar Resto Congolisation.