KVS

MINDBLOWERS 2021: PLACE/SPACE

VUB & KVS
di 12.10.2021 18:00 - 21:30
KVS, Brussels
KVS BOX
12.10.2021
18:00 - 21:30
Voorbij

Mindblowers is uitverkocht, maar kom zeker de avond van het event naar KVS. Vanaf 1 uur op voorhand kan je je naam op de wachtlijst schrijven en zo geraak je alsnog binnen.

Wetenschappers en kunstenaars zijn de visionairs van de samenleving. Zij steken hun nek uit. Om die stem en hartenklop een podium te geven, riepen KVS en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) Mindblowers in het leven. Verwacht je aan performances op het kruispunt van kunst, cultuur en reflectie. 

Dit jaar claimen academici en kunstenaars een avond lang hun plaats op het podium. Ze onderzoeken de grenzeloosheid en begrenzing van ruimte en plaats. De afgelopen tijd werden onze ruimtes zowel kleiner én groter: we waren meer dan ooit aan huis gekluisterd, maar konden ook verder dan ooit reizen naar virtuele en digitale locaties.
 
Sommige plaatsen hebben de geschiedenis meebepaald, territoria werden geclaimd, “heilige” grond werd ingeroepen. De plek waar je opgroeit heeft onlosmakelijk een impact op de toekomst. Ook artiesten krijgen te maken met begrenzingen in de ruimte, zowel fysiek als symbolisch. Want wat betekent het om een plek te delen of om je plek op te eisen, ruimte te vragen voor je verhaal, je te bewegen op bepaalde grond? Voelt ruimte anders aan naargelang je gender, je geschiedenis, je trauma’s of je passies, …? 
 
Hoe bepalen media mee de plek die je toebedeeld krijgt in de maatschappij? Op welke plek groeien bepaalde gewassen goed en gedijen mens en dier? Hoe kunnen microscopisch kleine wezentjes ons helpen inschatten of we ooit op een andere planeet zouden kunnen leven? 
 
Dit grenzeloos en diepgaand thema staat garant voor alweer een avond vol spitante en urgente interventies, gebracht door een mix van wetenschappers en kunstenaars. Met studentes Marit Galle en Lisa Ahenkona als masters of ceremony van de avond. 

De sprekers

  • Niemand minder dan VUB-fellow Frank De Winne neemt je mee op een unieke reis naar de ruimte.
  • Evolutionair biologe Karine Van Doninck en kunstenaar Angelo Vermeulen laten je op een heel bijzondere en zintuigelijke manier kennis maken met de kleinste meercellige organismen op onze planeet. De All Single Ladies met een wel erg groot arsenaal aan uitzonderlijke eigenschappen.
  • Irene Gutiérrez maakt je helemaal mediawijs met haar instrumentarium beeldgeletterdheid.
  • Koert Debeuf voert je mee naar de magische wereld van het Bagdad van de 9de eeuw, waar de Renaissance écht begon.
  • Venezolaanse mensenrechtenactivist Lorent Saleh legt uit wat ruimte in detentie betekent.
  • Met een kritische blik neemt Rosamunde van Brakel onze harde surveillance maatschappij en misdaadbestrijding onder de loep.
  • Seppe Baeyens en dansers van Leon vzw nodigen je uit om deel te zijn van een ruimtelijke compositie.
  • Andie Dushime is een performer die aan de hand van geluiden de betekenis van ruimte onderzoekt.

“Place is security, space is freedom.”

Yi-Fu Tuan (humanistische geograaf)

Extra

Je kunt helemaal kopje onder gaan in het Mindblowers-universum van de afgelopen 4 jaar met het gloednieuwe Mindblowers boek. Dit kan je op de avond zelf kopen. Er zijn een beperkt aantal gesigneerde exemplaren voor de snelle beslissers.