KVS

Slam night

Lisette Lombé ft. Joëlle Sambi & Lisette Ma Neza
CONGOLISATION 2021
wo 30.06.2021 21:00 - 23:00
KVS, Brussels
KVS BOX
30.06.2021
21:00 - 23:00
Voorbij

Congolisation is trots om dit jaar niet één, maar twee geweldige slam poets voor te stellen. Niet één vrouw, maar twee vrouwen. Niet één Lisette, maar 2 Lisettes, namelijk Lisette Lombé en Lisette Ma Neza.

SLAM 1: LISETTE LOMBÉ feat JOËLLE SAMBI (FR)

Veelzijdige en grensverleggende artieste Lisette Lombé drukt zich uit via poëtische, scenische, plastische, activistische en pedagogische praktijken. Haar schrijfwerk en strijd draait vooral rond haar métisse-achtergrond, het parcours dat ze zelf aflegde als vrouw, als moeder en als onderwijzeres. Uit haar worstelingen ontstaan collages, performances, boeken en workshops, die functioneren als koeriers van woede en liefde. 
 
Als mede-oprichter van het collectief L-SLAM werd ze in 2017 bekroond met ereburgerschap van de stad Luik, voor haar aanpak als activiste/artieste en als ambassadrice voor slam in alle uithoeken van Frankrijk. Tijdens deze slamsessie brengt ze teksten die worden vergezeld van projecties. 
 
Geboren ergens op de taalgrens tussen Brussel en Kinshasa, schreeuwt Joëlle Sambi haar boodschap uit. Via kortverhalen, romans, slams, gedichten, documentaires komt die terecht in activistische ruimtes, plaatsen waar het weerklank vindt. Worsteiingen, verlangen en noden weeft ze aan elkaar, als een nomade die de lagen uit het normatieve denken aanpakt, verlicht en opheft. Ze schuurt met tekst, smeert beelden op je netvlies en zeept de scène in. 

‘Waar ga ik heen’ vertaalt ze naar ‘waar zouden we heengaan’? Met haar vurige en diepgaande werk dringt ze de wereld in en vermengt ze de talen van postkoloniale bodem tot het land van herkomst. Ze gaat uit van buikgevoel en mikt op reacties. Ze gebruikt haar stem als migrant, lesbienne, afro-feministe, permanente ballinge, niet om ervan te leven, maar totdat haar stem zelf gaat leven. Ze vermengt woede en creatie. Sinds 2003 betovert ze de wereld met solowerk en collectieve titels zoals Je ne Sais pas rêver; Religion Ya Kitendi, Le Monde est Gueule de Chèvre, Mots en bouche, mots sur la touche; L’agenda des femmes: Héroïnes imaginaires; Le Paria Club; Africalia; Devine in Créer en post colonie. Voix et dissidences belgo-congolaises & On ne s’excuse de rien/L-Slam; La Monstre – in Sorcières, les femmes vivent. Meerdere titels werden bekroond met zowel publieksprijzen als institutionele awards. In 2021 bracht ze haar eerste dichtbundel Caillasses uit (bij uitgeverij L’arbre de Diane).

SLAM 2: Lisette Ma Neza (NL/EN)

Wie er regelmatig het KVS-programma op naslaat, zal de naam Lisette Ma Neza misschien al kennen. Zo vergastte ze ons al op haar slams en muziek tijdens Mindblowers en stond ze ook op het podium bij SLOW#03 KIN<>BRU, Rise Up, de try-outs van Afropean//Human Being en de marathonvoorstelling The Light that Never Goes Out. Lisette Ma Neza is afkomstig uit Nederland, maar woont ondertussen al een tijdje in Brussel waar ze film studeert. In 2017 won ze als eerste Nederlandstalige vrouw het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam. Lisette brengt voor haar slamsessie enkele muzikanten mee. 

Past binnen de selectie: