KVS
© Tristan Galand

Ontmoetingsmoment

Eveline Vandevelde, Sylvie Sarolea, Frances Timberlake ...
experts x artists x activists
za 02.10.2021 16:00 - 19:00
KVS, Brussels
KVS BRAZZA
02.10.2021
16:00 - 19:00
Voorbij

Het verhaal van Mawda roept veel vragen en pijnpunten op. Daarom nodigt KVS jou graag uit voor een moment van reflectie op 2 oktober. Een ontmoetingsmoment waarop experten, activisten en artiesten met elkaar het gesprek aangaan rond de thema’s migratiebeleid, politiegeweld en de zaak Mawda. 

Zoals de maaksters het zelf verwoorden: We willen begrijpen hoe dit drama is kunnen gebeuren. In welke politieke context? En hoe gaan onze media ermee om? Hoe komt het dat een drama dat het publieke debat over het migratiebeleid zou moeten voeden, uiteindelijk gereduceerd wordt tot een fait divers?
 
Met interventies van onder meer Eveline Vandevelde (Stop Ethnic Profiling), Frances Timberlake (Refugee Rights Europe), Sylvie Sarolea (UCL en Rosa Parks Law Clinic), Sabine Sil (kunstenares Les écorchées douces) & meer. 
 
16:00 introductie door de maaksters van Mawda, dat betekent tederheid (FR-NL)
16:15 Sabine Sil en enkele van de geïnterviewde vrouwen geven uitleg bij het artistiek project Les écorchées douces. (FR)
17:10 Eveline Vandevelde licht de campagne “Niet Normaal” van Stop Ethnic Profiling toe, een initiatief opgezet door 7 verschillende organisaties waaronder Amnesty International, Liga voor Mensenrechten, MRAX en Yassine Boubout. (NL)
17:40 Sylvie Sarolea, professor mensenrechten aan UCL en coördinator van de Rosa Parks Law Clinic, gaat in op het thema transmigratie en bespreekt hun rechten en de problemen die migratiecontroles met zich meebrengen. (FR)
18:10 Frances Timberlake is een activiste die zich specialiseert in het Britse grens- en immigratiebeleid. Ze leidde mee het Refugee Women’s Centre, een grassroots organisatie die vrouwen en gezinnen zonder papieren ondersteunt in de kampen rond Calais. Hier ontmoette ze de familie van Mawda en ze volgde de zaak dan ook op de voet. (EN)
 
Einde gepland rond 19:00
 
Deze timeline kan nog veranderen. Er wordt voldoende tijd voorzien voor pauzes en Q&A’s. De toegang tot deze conferentie is gratis. Wie dit wenst, kan dezelfde avond naar de voorstelling Mawda, dat betekent tederheid gaan. Tickets voor de voorstelling vind je hier.