KVS
© Melanie Musisi

L'Europe noire

Lisette Ma Neza
Some Girls want to go to Europe
vr 25.03.2022 20:00 - 21:15
KVS, Brussels
KVS BOL
25.03.2022
20:00 - 21:15
Voorbij

L’Europe noire is een poëtisch reisverslag doorheen zwart Europa. Slam poet en muzikante Lisette Ma Neza volgt het boek Afropean van Johny Pitts als reisgids en als vooronderzoek voor een nieuwe voorstelling.

Met de trein trekt ze van Brussel tot in Lissabon en van Lissabon tot Graz, terug naar Breda, en zo weer naar Brussel. Zo gaat ze op zoek naar de Afrikaanse diaspora op het Europese continent. Wie zijn wij? Waar zijn wij? En waar komen wij vandaan? Vragen die gaan over het concept thuis, familie, intergenerationele geschiedenis, liefde, het leven, Europa en Afrika, stelt ze niet enkel aan zichzelf, maar ook aan de mensen met Afrikaanse roots die ze op de trein zal ontmoe- ten. Bekenden én onbekenden. Tijdens de reis schrijft Lisette nieuwe gedichten en nummers en documenteert ze gesprekken auditief en visueel.

In de voorstelling komen alle kanten van het Afro-Europese verhaal samen in een mix van kunstvormen: muziek, poëzie, beeld- en geluidsfragmenten. Lisette Ma Neza dicht de avond bij elkaar, ze slamt en zingt en wordt begeleid door haar vierdelige band: Michelle Samba, Neil Akenzua, Orville Breeveld en Peter Somuah. Ze nemen ons mee in haar leefwereld, in haar gevoelswereld, in haar verhaal en dat van ons. Samen beleven we haar reis.

Lisette Ma Neza (Leiderdorp NL, 1998) studeerde film aan de LUCA-School of Arts in Brussel. Ze rees op als de stem van een nieuwe literaire generatie toen ze in 2017 het Belgisch Kampioenschap in Poetry Slam won; als eerste Nederlandstalige, eerste vrouw en eerste dichter van kleur ooit. In 2018 werd ze vice-wereldkampioene Slam Poetry in Rio de Janeiro. Ze publiceerde haar werk tot nu toe enkel op het podium, zowel solo als met haar begeleidingsband. De VRT noemde haar “onze eigen Amanda Gorman”. In 2021 ontving ze de VUB Luc Bucquoyeprijs voor literatuur.

Deze performance wordt georganiseerd in het kader van EUROPALIA. Dit seizoen wijdt EUROPALIA haar festival aan een uitvinding die de wereld danig door elkaar schudde en die vandaag opnieuw een hoofdrol lijkt te gaan spelen. Vanaf 14 oktober 2021 tot en met 15 mei 2022 brengt EUROPALIA TRAINS & TRACKS een programma dat de trein benadert vanuit zowel een hedendaags als artistiek perspectief en dat draait rond drie elementen, namelijk de impact op de maatschappij, tijd en beweging en ontmoeting en afscheid.

"Jouw boek wordt mijn gids op een reis vol ontmoetingen met Afro-Europeanen in de grote steden van Europa."

Lisette Ma Neza tegen Johny Pitts

Credits

POËZIE & SONGS / POESIE & CHANSONS / POETRY & SONGS Lisette Ma Neza PERCUSSIE / PERCUSSION Michelle Samba TROMPET / TROMPETTE / TRUMPET Peter Somuah PIANO Neil Akenzua GITAAR / GUITARE / GUITAR Orville Breeveld ARTIESTEN / ARTISTES / ARTISTS Absa Sissoko & Mehdi Khammal FOTOGRAFIE / PHOTOGRAPHIE / PHOTOGRAPHY Melanie Musisi COMMISSIONED BY Europalia Trains & Tracks