KVS
© Temple of Eshmun Excavation Inventory Catalogue

The Return

Rayyane Tabet
KUNSTENFESTIVALDESARTS
zo 14.05.2023 - wo 17.05.2023
14.05.2023
-
17.05.2023

In juli 1967 werd in de Esjmoen-tempel in het Libanese Saïda een marmeren sculptuur van een stierenkop – gedateerd rond 360 voor Christus en ongeveer 33 cm hoog – opgegraven. Er werden vier foto's van gemaakt voor de inventaris van de opgraving. Tijdens de burgeroorlog in Libanon werd de stierenkop echter gestolen bij een plundering. 

In juli 2017 dook het beeldje onverwacht weer op – precies vijftig jaar na de opgraving – in de Griekse en Romeinse galerijen van het Metropolitan Museum of Art in New York. Daags nadien opende Libanon een rechtszaak en verzocht het om de teruggave. The Return neemt ons mee terug in de tijd, om via transcripties van het proces en interviews met belangrijke getuigen het verhaal van de stierenkop te vertellen. Daarbij wordt de moeizame relatie tussen archeologisch erfgoed en nationale identiteit aangekaart.

Rayyane Tabet beweegt zich in een scenografie die zowel aan een rechtbank als aan een anatomisch theater doet denken, en waarin het publiek tegelijk jury en toeschouwer is. Vertrekkend van de gekende feiten boort hij stap voor stap dieper in het duistere hart van het verhaal. Voor Tabet is het een manier om vragen te stellen over het opsporen en claimen van historisch erfgoed, en bij de rol van een staat die zijn verleden beter beschermt dan zijn heden.

The Return

Credits

PRESENTATION Kunstenfestivaldesarts, KVS CONCEIVED, DEVELOPED AND PERFORMED BY Rayyane Tabet COMMISSIONED AND PRODUCED BY Kunstenfestivaldesarts The Return was supported by the Friends of Kunstenfestivaldesarts in 2022