KVS

In KVS zijn Griekse verhalen nog heel actueel

Onze globale, digitale samenleving ziet er ondertussen een heel stuk anders uit dan die van de Oude Grieken. Of toch niet zo? De thema’s die aan bod komen in de Griekse komedies en tragedies zoals ongelijkheid, rusteloosheid, corruptie, misogynie en grootse liefdes blijven hedendaagse theatermakers fascineren en publiek raken. Dit voorjaar ontdek je vier voorstellingen in KVS die de antieke Griekse wereld en onze hedendaagse samenleving verweven tot actuele en meeslepende verhalen. 

Tekst: Suza De Gryse 

In De Vogels ensceneren Lieselotte De Keyzer en Kobe Chielens de gelijknamige komedie van Aristophanes (446 v.Chr. - 386 v.Chr.). Twee personages verlaten Athene om een nieuwe stad te stichten met de vogels om te ontvluchten van de overvloed aan regels, opportunisten en demagogen. In de komedie weerklinkt het verlangen naar vrijheid in een bureaucratische samenleving vol corruptie. De tekst loopt over van humor, sneren, toespelingen en rijm. De Keyzer en Chielens vullen de tekst aan met avant-gardistische choreografieën die samenvallen met de bijzondere personages. 

Te zien in KVS op 23 en 24 februari 2024

Luanda Casella gaat in Elektra Unbound aan de slag met het verhaal van de klagende Elektra. Ze wil de dood van haar vader wreken en wil dat iedereen haar lijdensweg aanhoort. Drie acteurs strijden om de rol van Elektra terwijl ze scènes uit literaire klassiekers, popcultuur en sociale media spelen. Aan de hand van interviews en gesprekken ontdekken we de al even rampzalige levens van de personages. Ideeën over roem, succes en andere grootse waanbeelden staan de acteurs in de weg om de tragedie daadwerkelijk te spelen.

Te zien in KVS op 27 en 28 maart 2024

In Klytaimnḗstra brengen STAN en Olympique Dramatique, in samenwerking met Toneelhuis, een intrigerende herinterpretatie van de Oresteia. Koning Agamemnon, Troje's overwinnaar, keert terug naar huis en wordt geconfronteerd met zijn vrouw Klytaimnḗstra. Zij is razend omdat Agamemnon hun dochter Ifigeneia offerde aan de Goden. Het toneelstuk onderzoekt drie unieke perspectieven: Aischylos' originele tekst, Ted Hughes' meesterlijke Engelse vertaling en Gustav Ernst's rauwe interpretatie Bloedbad. Deze gelaagde benadering onthult de diepgewortelde oorlogszucht en toxische mannelijkheid, waarbij het personage van Agamemnon in een nieuw licht verschijnt. Dit resulteert in een dissectie van de misogynie in het verhaal, maar ook in onze hedendaagse samenleving. 

Te zien in KVS op 8 en 9 mei 2024

Koen De Graeve onderzoekt in Orfeus de uitersten van menselijke vindingrijkheid in een poging om Eurydice te redden uit de Onderwereld. Hiervoor wordt hij bijgestaan door Peter Vermeersch en het Flat Earth Society Orchestra. Op de tonen van oud-Griekse jazz ontstaat een van beelden barstende woordenstroom die een antwoord vormt op de rusteloosheid en machteloosheid die we allemaal soms eens voelen. Orfeus is een energieke en hilarische wanhoopspoging die verwondert en verwart, prikkelt en ontroert. 

Te zien in KVS op 6 juni 2024

En nog meer goed nieuws voor liefhebbers van de Griekse tragedies! 

In 2025 zal Ifigeneia (Maaike Neuville en Tessa Hall i.s.m. KVS) terugkeren naar de zalen. 

Daarnaast starten in maart 2024 de repetities van een muzikale voorstelling van Michael De Cock en Junior Mthombeni over de Punische Oorlogen tijdens de Griekse Oudheid: Hannibal zal het seizoen 2024-2025 in KVS openen.