KVS

Carme Portaceli

Carme Portaceli behaalde haar master in Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Barcelona. Daarna ging ze van 2001 tot 2016 aan de slag als professor Regie en Acteren in het Institut del Teatre van Barcelona. 

In 2005 begon Portaceli als artistiek directeur van de Factoria Escènica Internacional. Sinds 2014 mag ze zichzelf vicepresident van de Performing Call Arts Academy noemen. Van 2016 tot 2019 was ze artistiek directeur van het Teatro Español van Madrid. Bij haar aanstelling was de gemiddelde zaalbezetting slechts 28 procent, vijf maanden later steeg die tot ruim 78 procent. Als artistiek directeur slaagde ze erin om een jong en divers publiek aan te trekken en van het theater terug een verbindende plek te maken. Sinds juni 2020 is ze artistiek directeur van Teatre Nacional de Catalunya, als eerste vrouw ooit in die functie. 

Met Mrs. Dalloway is Portaceli niet aan haar proefstuk toe als regisseur, ze regisseerde meer dan 70 voorstellingen binnen en buiten Spanje. Enkele van haar meest succesvolle voorstellingen waren Genova 01 (2004), What happened after Nora left her husband (2008), They are only women (2015), Jane Eyre (2017), Frankenstein (2018), Mrs Dalloway (2019), …

Ze kon daarbij telkens op veel waardering rekenen en sleepte verschillende prijzen in de wacht zoals de MAX, ADE en BUTACA - award voor beste regie. In het najaar van 2021 werkt Portaceli samen met Michael de Cock voor Bovary, de bewerking van het meesterwerk van Gustave Flaubert, met Maaike Neuville in de titelrol. Jaco Van Dormael maakte een opname van de voorstelling die op Canvas werd uitgezonden als ‘teletheater’, een nieuw concept dat lof oogste. 

"Mijn hele carrière werk ik eraan om vrouwen meer zichtbaarheid te geven, of het nu op of naast het podium is. En dat werk breid ik ook uit naar de personages die ik gestalte wil geven."

FOTO'S (high-res)   
(hoge resolutie beelden, gratis te gebruiken mits bronvermelding)

Voorstellingen van en met Carme Portaceli