KVS

IT'S LIKE A FINGER POINTING A WAY TO THE MOON

Moya Michael, Victoire Karera Kampire, Simon Thierrée,
Joachim Ben Yakoub / KVS & WIELS

In It is Like a Finger Pointing a Way to the Moon gaat Moya Michael op zoek naar de beweging van verschillende onverzettelijke talen.

Na de gelauwerde Coloured Swan trilogie en Outwalkers, stelt choreografe Moya Michael voor om te dansen dichtbij de bewakers van woorden, bewegingen en ritmes die ze tegenkwam in Zuid-Afrika en Namibië. Na een ontmoeting met !Amace, Be en hun Ju/'Hoansi familie, werkt ze samen met een groep genodigde kunstenaars aan de voorstelling It's like a finger pointing a way to the moon.

Samen duiken ze in de beweging van verschillende onverzettelijke talen. Geleid door Bruce Lee’s toespeling op een oude Zen Boeddhistische wijsheid in zijn baanbrekende film Enter the Dragon, “Focus niet op de vinger of je mist al die hemelse glorie!”, stelt ze voor om mee te bewegen met wat we niet kunnen bevatten. Te verdwijnen om de woorden te behouden die ons voorafgaan, die ons nooit hebben verlaten. Te transformeren om wat ons voorafging te bewaren.

Biografieën

Moya Michael
Moya Michael is een danser, performer en choreograaf, geboren en opgegroeid in Johannesburg, Zuid-Afrika. Ze danste bij en voor choreografen als Akram Khan, Gregory Maqoma, Anne Teresa De Keersmaeker (Rosas), Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet (Eastman), Faustin Linyekula, David Hernandez, Mårten Spångberg, Jin Xing en Keyon Gaskin. Moya woont momenteel in Brussel en gebruikt de stad als uitvalsbasis om haar werk te te creëren. Ze engageert zich onophoudelijk voor het proces en discours. Ze blijft evolueren als creatieve maker van live performances. Op die manier bouwde ze ook een werkrelatie op met KVS, als een van onze vaste artiesten. Als ervaren performer, is Moya geïnteresseerd in alle expressie- en identiteitsvormen, met gebruik van mixed media.
Špela Tušar
Špela Tušar, geboren in Slovenië, is productie-ontwerper en maker, vandaag gevestigd in Brussel. Haar creatieve reis begon na haar modestudies in Denemarken en haar studies visuele communicatie in Schotland. In 2014 stond ze mee aan de wieg van een ngo, galerij en artistieke studio in Ljubljana. Dit ontstak nog verder haar passie om begeesterende ruimtes te creëren en nooit eerder vertelde verhalen te brengen. Doorheen haar carrière, cureerde Špela exhibities, en werkte ze aan scenografieprojecten met gerenommeerde artiesten zoals Moya Michael, Maaike Neuville en Mathieu Charles. Ze werkte ook mee aan diverse films, waaronder Here van Bas Devos. Daarnaast werkte ze samen met Pepijn Van Looy, een awardwinnende productie-ontwerper, en als lid van het art department team bij Tanker. Špela heeft haar skills alsmaar aangescherpt en maakte haar droom om een veelzijdige en creatieve designer te zijn waar. Haar werk spreidt een unieke mix tentoon van creativiteit, vaardigheid en passie voor het tot leven brengen van verhalen a.d.h.v. visual storytelling.
Andrea Kränzlin
Andrea Kränzlin volgde een professionele opleiding Haute Couture in Zurich, en werkte daarna voor mode-ontwerpster Ida Gut, en voor diverse theaterproducties in Zurich. In 2007 behaalde ze haar master in mode ontwerp aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Daarnaast studeerde ze maroquinerie en vervaardigt ze nu lederwaren en handtassen uit plantaardig gelooid leer. In 2020 ving ze haar studie als herborist aan en sindsdien verwerkt ze die inzichten in haar werk. Ze werkte een tijd als de personal assistant van Veronique Branquinho en van 2005 tot 2013n als kostuumontwerper en studio manager van Troubleyn/Jan Fabre. De afgelopen tijd werkt ze meer en meer samen met artiesten en andere ontwerpers. Zo stond ze in voor het kostuumontwerp voor diverse Belgische en internationale theater- en dansproducties, van o.a. Zuidpool, Eastman, Moya Michael, Haider Al Timimi, Roland Gunst, Julian Hetzel, Bára Sigfúsdóttir, Thomas Ryckewaert, kabinet k, Jee-Ae Lim, NNT Groningen, A two dogs company en artiesten als Koen Theys, Jelena Juresna, … Naast kostuumontwerp werkt ze ook als assistent van Jan- Jan van Essche voor zijn label en voor O-Project/Japan. Haar werk is steeds gebaseerd op een subtiele mix van mannen- en vrouwenkleding, wat haar designs een androgyne toets geeft. Kernwaarden in haar werk zijn: sterke structuren en materialen, patronen, oude technieken en vakmanschap.
Joachim Ben Yakoub
Joachim Ben Yakoub is schrijver en leraar, en werkt daarnaast soms als curator en dramaturg; op de snijlijn van verschillende kunstscholen en instellingen. Hij brengt het merendeel van zijn tijd door in Kitchen, een collectieve studie- en werkplaats in Brussel. Hij is verbonden aan de MENARG en S:PAMonderzoeksgroep aan de Universiteit van Gent, waar hij onderzoek doet naar de estethiek van opstand ergens tussen Tunesië en België en is ook docent aan Sint Lucas School of Arts in Antwerpen.
Victoire Karera Kampire
Victoire Karera Kampire is een Belgische en Rwandese filmmaker, geluidsontwerper en mede-oprichter van het nomadisch collectief .contrapunctum. Ze behaalde een masterdiploma in Nieuwe media en Maatschappij aan de VUB en studeerde af in de audiovisuele kunsten aan LUCA School of Arts. In het hart van haar artistieke queeste sluimert steeds de notie van de afwezigheid, die doorschijnt in haar films op de snijlijn tussen documentaire en fictie, met spookachtige verschijningen. Ze begon onlangs aan het schrijfproces voor haar volgende film Ejo, geproduceerd door Graphoui, en maakt deel uit van een residentieprogramma dat door Africalia gesteund wordt.
Simon Thierrée
Simon Thierrée is een componist, violist, pianist en dirigent, gebaseerd in Brussel. Hij heeft meer dan 40 muziekcreaties voor podiumperformances en films op zijn naam staan, in diverse stijlen en voor instrumentatie, gaande van solo’s tot symfonie-orkesten. Hij is mede-oprichter en maakt deel uit van het componistencollectief NONE. In 2021 werd hij geselecteerd als Franse artiest in residentie in Libanon, en in 2022 in Tunesië door het Institut Français. Hij ontving de prijs Wallonie- Bruxelles in de Proquartetto International Composition Competitie voor zijn strijkkwartet Fantaisie en huit miniatures.

Credits

CREATIE Moya Michael IN SAMENWERKING MET Victoire Karera Kampire, Simon Thierrée, Joachim Ben Yakoub SCENOGRAFIE Špela Tušar KOSTUUMONTWERP Andrea Kränzlin VIDEO Victoire Karera Kampire GELUIDSONTWERP Simon Thierée LICHTONTWERP & -TECHNIEK Ellie Bryce GELUID Patrick Van Neck DRAMATURGIE Joachim Ben Yakoub TONEELMEESTER Caroline Wagner PRODUCTIELEIDING Lise Bruynseels INTERNATIONAAL BEHEER & SPREIDING Cecilia Kuska HARTELIJK DANK AAN !Amace, Be and family, Xoma and Xhao, Nashilongwe Shipwe, Jan de Villiers, Lindiwe Dlamini, Haymich Oliviern, Jennifer Hays, Loren Davis Fisher, Igor Shyshko, Ife Day and to all the beautiful people we met along the way PRODUCTIE KVS COPRODUCTIE WIELS, Perpodium, Bergen Kunsthall MET DE STEUN VAN Taxshelter Of The Belgian Federal Government Via BNPPFFF

← Terug naar de voorstelling