KVS

Aiku’è Zepé

Zahy Guajajara (BRA)
PRÓXIMAMENTE 2021
za 27.11.2021 14:00 - 15:00
KVS, Brussels
KVS TOP
27.11.2021
14:00 - 15:00
Voorbij

Tijdens het Proximamente festival kan je gaan kijken naar de video screening van Aiku’è Zepé, gevolgd door een gesprek met de artiest over haar nieuwe projecten. Via livestreaming met Brazilië zal Zahy Guajajara erbij zijn.

Aiku’è Zepé ontstond als project uit noodzaak. De noodzaak om bekommernissen te uiten, als persoon en als inheemse vrouw die worstelt om te overleven in de chaos die de beschaving heeft geschapen. 

Het verhaal komt voort uit de aarde, en stelt de geboorte van een oprecht wezen voor, in symbiose met de natuur. Lichaam en natuur als onafscheidelijke wezens die op zoek gaan naar een identiteit. 

Zahy Guajajara: Zahy (maan) is afkomstig van het Tentehar-Guajajara-volk, geboren in Aldeia Colônia, in het Cana Brava Indigenous Reserve in Maranhão. Zahy is een artiest die fluïde is en als een rivier tussen werelden vloeit, als een authentieke en autodidactische artivist. Binnen haar artistieke veelzijdigheid stelt ze menselijke waarheden in vraag, acteert, zingt en performet ze. Ze gelooft dat je via kunst kunt communiceren en zaken kunt veranderen. Zahy drukt zichzelf uit via haar kunst, en verdedigt op die manier inheemse volkeren en doelen tegen organisaties en personen met kwade bedoelingen. Ze communiceert in haar eerste taal – het Ze’eng eté dialect van de Tupi-Guarani-stam – en in het Portugees. Momenteel is ze ook Engels aan het leren. 

Credits

Artist Zahy Guajajara Director Mariana Villas Boas

Zahy will be doing a residency programme for exploring a work in progress at CASA London Festival in 2022 as part of PROXIMAMENTE