KVS
© Louise Te Poele & Maison the Faux

Atropa

Theater Utrecht, Toneelhuis Antwerpen, Orkater & St. Naomi Velissariou
vr 18.11.2022 20:00 - 21:50
KVS, Brussels
KVS BOL
18.11.2022
20:00 - 21:50
Voorbij

Een tragedie op techno en trap. Atropa van Lanoye zoals de tragedie bedoeld is: een talige viering op muziek, ter ere van hedendaagse goden.

In Atropa bezingen Naomi Velissariou en Floor Houwink ten Cate de strijd om emancipatie in een taal die hun generatie het beste verstaat: die van pompende beats en messcherpe poetry. Atropa vertelt het verhaal van de oorlog om Troje en verenigt zowel qua thematiek als taal het klassieke en het hedendaagse in zich. 

Schrijver Tom Lanoye transformeerde het eeuwenoude verhaal van de strijd tussen Oost en West tot een kritiek op hedendaags imperialisme. Atropa laat op een viscerale manier het geweld zien dat een oorlog met zich meebrengt. Het toont de angst waar dat geweld uit voortkomt en de ironische gedachte dat er op de weg naar vrijheid leed moet worden berokkend. De door mannen gevoerde strijd gaat in Atropa ten koste van de vrouw, die kind, liefde, lijf en grond verliest aan haar onderdrukker. Aan het eind van de oorlog komen Griekse vrouwen oog in oog te staan met Trojaanse vrouwen, die na de bezetting van hun stad de dood verkiezen boven een leven in onderdrukking:

“U bent zo schuldbeladen als uw man — misschien nog meer, want u hebt nooit geloofd in wat hem drijft. Hij heeft tenminste een excuus, een vaderland — En hoe luidt uw verweer, waardoor u afzag van verzet? Hoeveel Trojanen zijn door u gered? Waar blijft de biecht, de boete voor uw zwijgzaamheid? Wat zou ik smeken? U staat bij mij in het krijt.”

Atropa is geen onschuldig verhaal over een lang vervlogen oorlog, maar een oerverhaal over beeldvorming, onderdrukking en volkerenhaat. Door ervoor te kiezen om hun voorstelling niet kleurenblind te casten, werpen de makers een ander licht op deze vertelling die aan de bakermat ligt van de westerse literatuurgeschiedenis. 

Naomi Velissariou en Floor Houwink ten Cate maken Atropa tot een bacchanaal van taal. Ze bouwen de grote zaal om tot een arena van muzikaal geweld en beeldend spektakel. Het publiek komt in de glazen scenografie van Dennis Vanderbroeck binnen handbereik van de tragedie. Lanoyes ritmische messteken van taal worden gewet aan het sounddesign van Joost Maaskant en Jimi Zoet, dat varieert tussen de genres techno, doom, metal, hardcore, trap en drill. De kostuums van MAISON the FAUX maken van het strijdtoneel een death fashion show.

OVER DE TEKST
Atropa. De wraak van de vrede. werd in 2008 geschreven door Tom Lanoye en ging in datzelfde jaar in première in een regie van Guy Cassiers. Lanoye transformeerde het eeuwenoude verhaal van de strijd tussen Oost en West tot een kritiek op hedendaags imperialisme. In 2012 won hij de Prijs voor Podiumteksten, omdat hij in Atropa “zoekt naar de wortels van het kwaad dat oorlog en geweld heet” en daarbij “het spel van de macht analyseert”, aldus de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

"De paradox der vrede is dat ze veroverd moet worden. Met geweld."

Tom Lanoye

Extra

Na Atropa kan jij blijven feesten in de foyer! Kitoko verzorgt tijdens de afterparty de dreunende beats tot 01u00!

Kitoko – geboren en getogen in Noord-Brussel – groeide op in de buurt van La Cite Modèle. Haar ouders lieten haar al op jonge leeftijd kennismaken met een breed palet van muziekgenres: van funk over wereldmuziek tot jazz, … Tijdens haar tienerjaren begon Kitoko uit te gaan en verkende ze alle hoeken van het Brusselse nachtleven. Het is dan dat haar liefde voor elektronische muziek ontstaat. Sinds 2017 producet en mixt ze haar eigen elektronische sounds, en bespeelt ze de Brusselse scene met eclectische muziek, doorspekt met haar eigen heritage. Ze brengt een mix van deep house/ afro house/ tech house en techno. 

Credits

SPEL / JEU / PERFORMANCE Annelinde Bruijs, Thibaud Dooms, Denise Jannah, Vanja Rukavina, Jasmine Sendar / Adanna Unigwe, ‘Ntianu Stuger, Naomi Velissariou, Megan de Kruijf (stand-in) TEKST / TEXTE / TEXT Tom Lanoye REGIE, CONCEPT & SPEL / MISE EN SCÈNE, CONCEPT & JEU / DIRECTION, CONCEPT & PLAY Naomi Velissariou REGIE / MISE EN SCÈNE / DIRECTION Floor Houwink ten Cate REGIE-ASSISTENT/ ASSISTANT·E À LA MISE EN SCÈNE / ASSISTANT TO THE DIRECTOR Anne Liket DRAMATURGIE / DRAMATURGY Nita Kersten MUZIEK / MUSIQUE / MUSIC Joost Maaskant, Jimi Zoet SCENOGRAFIE / SCÉNOGRAPHIE / SCENOGRAPHY Studio Dennis Vanderbroeck LICHTONTWERP / CONCEPTION LUMIÈRE / LIGHTING DESIGN Tim van ’t Hof KOSTUUMONTWERP / CONCEPTION COSTUMES / COSTUME DESIGN MAISON the FAUX GELUIDSONTWERP / CONCEPTION SON / SOUND DESIGN Sander van der Werff COPRODUCTIE / COPRODUCTION Theater Utrecht, Toneelhuis Antwerpen, Orkater, De Grote Post en Stichting Naomi Velissariou en wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds en Ammodo