KVS
© Kaat Pype

Long Day's Journey into Night

Eugene O'Neill / Koen Van Kaam & Jorgen Cassier / Zuidpool
di 28.03.2023 20:30 - 22:00
KVS, Brussels
KVS BOX
28.03.2023
20:30 - 22:00
Tickets

Dit aangrijpende autobiografische meesterwerk van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Eugene O’Neill beschrijft één dag uit het leven van het toxische gezin Tyrone.

Wat gebeurt er met ons, als alles wat ons leven draaglijk maakte een leugen blijkt te zijn?
Wat als we niet meer weten waar we thuishoren?
Wat als het lijkt alsof we langzaam verdwijnen in de mist? Als geesten …

De vader is een verbitterd, alcohol verslindend acteur aan het einde van zijn carrière,
de moeder een grillige en onvoorspelbare vrouw met een morfineverslaving ‘in denial’,
de oudste zoon een gefnuikt acteur met een beestachtig cynische levensstijl,
en de jongste een hoogsensitief dichter met een — waarschijnlijk terminale — longaandoening.
 
In messcherpe dialogen probeert elk van hen vat te krijgen op de teleurstellingen in zichzelf en de ander. Met een minimum aan actie dropt O’Neill een clusterbom van woorden die zowel willen verwonden als verzoenen. Het is een schreeuw om liefde en verbinding van mensen die niet mét, maar ook niet zonder elkaar kunnen leven. Van ’s ochtends vroeg tot middernacht leveren zij een ontroerend gevecht met het vertroebelde beeld dat de ander van hen heeft. Een gevecht waarvan ze weten dat het niet te winnen valt.
 
In een verregaande meertalige adaptatie, en in de uitgepuurde stijl die Zuidpool eigen is, drijft Long Day’s Journey into Night op taal, monumentaal minimalisme en ijzersterke acteerprestaties. Sofie Decleir, Laurent Capelluto, Atta Nasser en Tijmen Govaerts spelen respectievelijk in het Nederlands, Frans, Levantijns-Arabisch en het Engels. De voorstelling wordt ook in die vier talen boventiteld.

Credits

TEKST / TEXTE / TEXT Long Day’s Journey into Night van/de/by Eugene O’Neill BEWERKING / ADAPTATION / ADAPTATION Koen van Kaam REGIE, CONCEPT / MISE EN SCÈNE, CONCEPT / DIRECTION, CONCEPT Koen van Kaam & Jorgen Cassier MET / AVEC / WITH Sofie Decleir, Atta Nasser, Tijmen Govaerts, & Laurent Capelluto GELUID / SON / SOUND Jorgen Cassier LICHTONTWERP / CONCEPTION LUMIÈRE / LIGHTING DESIGN Anne Straetmans KOSTUUMONTWERP / CONCEPTION COSTUMES / COSTUME DESIGN Andrea Kränzlin PROMOTIEBEELD / IMAGE DE PROMOTION / PROMOTION IMAGE Kaat Pype PRODUCTIE / PRODUCTION Zuidpool COPRODUCTIE / COPRODUCTION Perpodium MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid