© Danny Willems

VALENTIJN DHAENENS

Valentijn Dhaenens (°Gent, 1976) is theater- en filmacteur. Hij studeerde in 2000 af als meester in de Dramatische Kunst aan het Conservatorium van Antwerpen, Toneel Dora Van der Groen.  

Hij is medeoprichter van het theatergezelschap SKaGeN. Hij was daarnaast te zien in voorstellingen van ondermeer NTGent, KVS, Kaaitheater en Ontroerend Goed. Bij een breder publiek is Dhaenens bekend van film- en televisiewerk in ondermeer het bekroonde De helaasheid der dingen (Felix Van Groeningen), Stranger in Paradise (Guido Henderikx) en Girl (Lukas Dhont). Zowel de films De helaasheid der dingen als Girl werden meermaals wereldwijd gelauwerd, onder andere op het Filmfestival van Cannes met de  Camera d’Or. In de Nederlandse docufictie Stranger in Paradise (Guido Hendrikx) speelde Dhaenens de hoofdrol. De film werd genomineerd voor de European Film Awards,  opende het International Documentary Filmfestival Amsterdam in 2017 en won er de IDFA Special Jury Award. Op internationale festivals werd de film meermaals bekroond. Zijn doorbraak op de planken kwam er met DegrotemonD: een ode aan de redevoering. Daarna volgde de eveneens succesvolle monoloog DeKleineOorloG. Beide zelfgeschreven-producties toeren wereldwijd onder de titel BigmoutH en SmallWaR.

Valentijn Dhaenens maakte voor KVS Domestica en Onbezongen. De Engelse versie van Onbezongen ging in première op het Edinburgh-festival in augustus 2018 onder de titel Unsung. Daar mocht hij een Fringe First – een van de belangrijkste awards op het Edinburgh Fringe Festival – in ontvangst nemen. 

In 2019 was hij te zien in de voorstelling Knaus, in een regie van Alexia Leysen, en speelde hij mee in Vita Siyo Muchezo Ya Watoto, een voorstelling van Frédérique Lecomte. Samen met Lecomte ging Dhaenens naar Oost-Congo waar de voorstelling in samenwerking met lokale artiesten werd gemaakt. 
In september 2020 kon je Dhaenens voor het eerst samen met Bruno Vanden Broecke op de planken zien staan in de voorstelling Jonathan; deze voorstelling herneemt in het voorjaar van 2022. 
 

IN DE PERS

17.09.2017 - Zevende dag - interview 'Stranger in Paradise'
19.10.2017 - BRUZZ - Politieke theatermonoloog 'Onbezongen' in première
19.10.2017 - BRUZZ - Acteur Valentijn Dhaenens wordt politicus in 'Onbezongen'
19.10.2017 - Klara - Pompidou op donderdag 19 oktober
23.08.2018 - De Standaard/ Cultuur - Valentijn Dhaenens wint prijs op Edinburgh Fringe

FOTO's   
(hogeresolutiefoto's, gratis te gebruiken mits bronvermelding)