© Danny Willems

VALENTIJN DHAENENS

Valentijn Dhaenens (Gent, 1976) is theater- en filmacteur. Hij studeerde in 2000 af als meester in de Dramatische Kunst aan het Conservatorium van Antwerpen, Toneel Dora Van der Groen. Hij is medeoprichter van het theatergezelschap SKaGeN. Hij was daarnaast te zien in voorstellingen van ondermeer NTGent, KVS, Kaaitheater en Ontroerend Goed. Bij een breder publiek is Dhaenens bekend van film- en televisiewerk in ondermeer het bekroonde De helaasheid der dingen (Felix Van Groeningen), Stranger in Paradise (Guido Henderikx) en Girl (Lukas Dhont). Zijn doorbraak op de planken kwam er met DegrotemonD: een ode aan de redevoering. Daarna volgde de eveneens succesvolle monoloog DeKleineOorloG. Beide zelfgeschreven-producties toeren wereldwijd onder de titel BigmoutH en SmallWaR.

Valentijn Dhaenens maakte voor KVS Domestica en Onbezongen. In de Nederlandstalige versie van Cold Blood hoor je zijn stem. De Engelse versie van Onbezongen ging in premiere op het Edinburgh-festival in augustus 2018 onder de titel Unsung. Daar mocht hij een Fringe First – een van de belangrijkste awards op het Edinburgh Fringe Festival – in ontvangst nemen. In 2019 was hij samen met Alexia Leysen te zien in de voorstelling Knaus.  

Binnenkort speelt hij mee in Vita Siyo Muchezo Ya Watoto, een voorstelling van Frédérique Lecomte die de vredesindustrie op de korrel neemt. Samen met Lecomte ging Dhaenens naar Oost-Congo waar de voorstelling in samenwerking met lokale artiesten werd gemaakt. Vita Siyo Muchezo Ya Watoto ging afgelopen zomer in Goma in première en zal dit najaar in België te zien zijn. 

Cookies
KVS maakt gebruik van cookies. Omdat wij jouw privacy willen waarborgen én de gebruiksvriendelijkheid van je bezoek aan onze websites willen verbeteren. Wij vinden het belangrijk dat je weet hoe en waarom wij deze gebruiken.
Lees onze privacyverklaring