© Danny Willems

FIKRY EL AZZOUZI

Fikry El Azzouzi is schrijver van zowel columns als boeken en toneelstukken. 

Fikry El Azzouzi is auteur, bekend van zijn columns voor o.a. De Morgen en De Standaard, romans en theaterteksten. Zijn debuut Het Schapenfeest verscheen in 2010 en werd lovend ontvangen. In 2014 volgt de roman Drarrie in de nacht, die in verschillende talen werd vertaald en een nominatie voor de Gouden Uil in de wacht sleepte. In Duitsland werd Drarrie in de nacht een heuse bestseller en de Spaanse vertaling gooide hoge ogen in Latijns-Amerika. 

El Azzouzi schreef ondertussen al een tiental theatervoorstellingen en reef er verschillende prijzen mee binnen. Zo won hij met de theatertekst IJdele dagen de auteursprijs voor podiumkunsten. En zowel voor de theatertekst Reizen Jihad als voor de roman Drarrie in de nacht ontving El Azzouzi in 2015 de Arkprijs van het Vrije Woord. Met zijn gezelschap Jr.cE.sA.r maakte hij de voorstelling Malcolm X, die als theatergeschiedenis bestempeld werd, en Drarrie in de nacht, een herwerking van het gelijknamige boek.

Met Alleen Zij breidde hij het slotstuk aan de trilogie Het Schapenfeest, Drarrie in de nacht en Alleen Zij. In 2019 verscheen zijn laatste roman De Beloning. In 2021 ontving hij de Ultima voor Letteren, een cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap, voor zijn literair en theateroeuvre. 

In het najaar van 2019 creërde hij samen met het gezelschap JR.Ce.SaR Dear Winnie,: een muzikale voorstelling over de aanstekelijke kracht van uitzonderlijke figuren, in het spoor van Winnie Mandela. In het voorjaar van 2020 ging deze veelbesproken voorstelling in KVS in première; ze speelde uiteindelijk in meerdere landen. In het najaar van 2021 kwam het collectief met een nieuw stuk, Who’s Tupac?, een wervelende mix van hiphop en theater over de beroemde rapper. 

FOTO's   
(hogeresolutiefoto's, gratis te gebruiken mits bronvermelding)