KVS

WHO'S TUPAC?

Theatercollectief Jr.cE.sA.r maakt deze zinderende en krachtige muzikale voorstelling, geïnspireerd door rapper Tupac Amaru Shakur. Na Rumble in da jungle, Malcolm X, Drarrie in de nacht en Dear Winnie wekken zij zo opnieuw het nalatenschap van een omstreden figuur tot leven. 

DOWNLOADS

KVS helpt je graag aan correcte achtergrondinfo. introductietekstjes, quotes, hogeresolutiefoto's 
(gratis te gebruiken mits bronvermelding), persmappen en een pak beeldmateriaal: je vindt het hier. 

THUG’s out there! Who’s the greatest? Who’s the baddest? Who’s Tupac? Bring on your A-game voor deze talentshow op zoek naar de next Makaveli. Vier kandidaten, één MC en twee uur “all eyez on you”.

In deze talentenjacht zien we vier jonge mensen die het kost wat kost willen maken. In een wedstrijd die balanceert tussen hemel en hel gaan ze tot het uiterste … Met slechts één doel voor ogen: de volgende Tupac worden.

Tupac, legendarische hip-hop-ster, die ondertussen even lang dood is als hij geleefd heeft. De man die van zijn moeder de naam Tupac Amaru Shakur kreeg, als eerbetoon aan Tupac Amaru II, de revolutionaire leider van een legendarische Inca-opstand in de 18e eeuw. Tupac Amaru II vocht voor het Peruviaanse rijk, net zoals Tupac streed voor gelijke rechten. 

“Zoals de moeder van Tupac Shakur die historische strijdersnaam aan haar zoon gaf, zo raken wij ook aan namen en verhalen uit het verleden waar een legacy aan vasthangt. Het is goed om te weten wie vòòr jou heeft gevochten.”

– Junior Mthombeni 

Zijn naam werd onbewust een bouwsteen voor het lot van Tupac Shakur. Hij vat zijn rapcarrière aan als een rebel with a cause en klaagt in zijn nummers de onrechtvaardigheden aan die Afro-Amerikanen moeten ondergaan. Een onbeschreven blad is hij zeker niet. Hij werkt zichzelf op vanuit de goot en komt onderweg meermaals in aanraking met justitie. Net als Túpac Amaru II raakt hij zo verwikkeld in de strijd dat die hem zijn leven kost: in ‘96 wordt hij in een drive-by-shooting gedood, een moord die tot vandaag onopgehelderd blijft. De struggle van Tupac leeft onverminderd voort: hij was niet alleen vertegenwoordiger van zijn generatie maar geldt ook voor de huidige generaties als symbool voor het gevecht om gelijkheid. 

Daarom past hij in het rijtje van Mohammed Ali, Malcolm X en Winnie Mandela: omstreden activisten, grensverleggendedrijvers in de strijd tegen racisme.

VIDEO'S

Alle video’s zijn te vinden op Vimeo. (Onder elke video staat een download knop.)

IN DE PERS

01.09.2021 - LM Magazine - Portrait d'une icône 
04.09.2021 - De Morgen - 'Een artiest, en een echte revolutionair'
06.09.2021 - Talks with Charly - Interview Gloria Boateng & Junior Mthombeni
06.09.2021 - Talks with Charly - Interview Junior Akwety (FR)
07.09.2021 - Bruzz - Jr.cE.sA.r en KVS vragen zich af: Who's Tupac?

CREDITS

Je vindt de credits hier.

CAPTATIE

Captatie beschikbaar op aanvraag via saskia.lienard@kvs.be (programmatoren)
of nadia.verbeeck@kvs.be (pers). https://vimeo.com/618741027

PRESS OFFICER
Nadia Verbeeck
nadia.verbeeck@kvs.be
0485 68 45 35

​​(INTER)NATIONAL DISTRIBUTION & TOUR COORDINATION
​​Saskia Liénard
​​saskia.lienard@kvs.be
​​0496 55 19 92

PRODUCTION MANAGER
Robin Hectors
robin.hectors@kvs.be
02 210 11 44