KVS

Some Years of Voetvolk

© Siska Vandecasteele

VOETVOLK VIERT VIJFTIEN JAAR BESTAAN
SAMEN MET AB, BOZAR & KVS 

Vanaf 2 februari tot en met 20 maart 2022, in AB, Bozar en KVS

 

In 2022 bestaat het dansgezelschap Voetvolk, het geesteskind van Lisbeth Gruwez en Maarten Van Cauwenberghe, vijftien jaar. En dat viert het gezelschap uitgebreid: niet met een ‘best of’, maar met een viering van het heden én de toekomst. Voetvolk presenteert de première van een concert performance, een expo en drie dansvoorstellingen, in samenwerking met drie Brusselse cultuurhuizen: Ancienne Belgique, Bozar en KVS.  Een uniek partnership ter ere van een bijzondere verjaardag.

Om van 2022 een echt feestjaar te maken, trommelt Voetvolk verschillende partners op. Na een trip van vijftien jaar lijkt het het gezelschap niet meer dan gepast om het publiek uit te nodigen voor haar verjaardagsfeest en vooral: samen te dansen. 

Het feestjaar wordt afgetrapt in Bozar: daar zal Penelope te bewonderen zijn; een video-installatie rond een danssolo van Gruwez, waarvoor Voetvolk de handen ineensloeg met fotograaf en kunstenaar Dirk Braeckman. En ook de voorstelling Piano Works Debussy, een samenwerking tussen Lisbeth Gruwez en gelauwerd pianiste Claire Chevallier, zal in Bozar te zien zijn. In het kader van de covid-maatregelen rond zaalcapaciteit is men er momenteel nog druk op zoek naar een geschikte datum, zodat zoveel mogelijk bezoekers van de creatie kunnen genieten (binnenkort op bozar.be terug te vinden). In AB trekken ze het feest op gang met Into the Open: een concert performance waarin zeven performers de groove en muziek (denk krautrock anno 2021 of de high voltage van The Chemical Brothers) zullen belichamen. En ook KVS, vaste (dans)partner van het eerste uur, deelt in de vreugde: Voetvolk is er van de partij met Lisbeth Gruwez Dances Bob Dylan en Everybody dances Bob Dylan. Ook die laatste voorstelling wordt extra bijzonder, want Voetvolk nodigt iedere bezoeker uit om zelf zijn beste Dylan-choreografie ten berde te brengen. 

 

Voetvolk in volle vaart 

Vijftien jaar geleden galoppeerde Voetvolk het cultuurlandschap binnen. Danseres en choreografe Lisbeth Gruwez en muzikant en sounddesigner Maarten Van Cauwenberghe waagden in 2007 de sprong naar een eigen gezelschap. Met Voetvolk creëerden ze de afgelopen vijftien jaar meer dan tien producties waarmee ze binnen- en buitenland rondtrokken. 

Het werk van Voetvolk wordt in grote mate bepaald door improvisatie, performance-elementen, een gedetailleerde visuele verbeelding en een fijnzinnige maar haarscherpe dialoog tussen dans en geluidsontwerp: Gruwez en Van Cauwenberghe sturen elkaar aan met als doel een perfecte symbiose te bereiken tussen het auditieve en het visueel-fysieke. Dat resulteerde in parels van voorstellingen zoals It’s Going to get Worse and Worse and Worse, my Friend, AH/HA, We’re Pretty Fucking Far from Okay, The Sea Within, Piano Works Debussy, … Het gezelschap reisde met zijn voorstellingen de halve wereld af en werd wereldwijd gelauwerd: zo werd het geselecteerd voor het Festival d’Avignon, Julidans, Tanz im August, Dance Umbrella en de Biënnale van Venetië.

 

Save the date

Perspreview Penelope @Bozar
02.02.2022 - 11u00

DOWNLOADS

KVS helpt je graag aan correcte achtergrondinfo. introductietekstjes, quotes, hogeresolutiefoto's 
(gratis te gebruiken mits bronvermelding), persmappen en een pak beeldmateriaal: je vindt het hier. 

 

PRESS OFFICER KVS

Sébastien Parizel
sebastien.parizel@kvs.be
0478 92 09 82

 

PRESS OFFICER VOETVOLK

Sam Ecker
sam@voetvolk.be
+32 485 73 43 92