© Danny Willems

Junior Mthombeni

Junior Mthombeni is theatermaker, acteur en muzikant. 

Junior Mthombeni is theatermaker, acteur en muzikant. Sinds 2009 laat hij zich als artistiek leider van het SINcollectief, met wie hij felgesmaakte voorstellingen creëerde als Troost (met het hiphopcollectief NoMoBS), Rumble in da Jungle en Reizen Jihad.

Daarnaast is hij als maker actief in het collectief Jr.cE.sA.r, samen met Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens. Zij tekenden voor de succesvoorstellingen Malcolm X (“breekpunt in de Vlaamse theatergeschiedenis” - De Standaard) en Drarrie in de Nacht (“coole splinterbom”, eveneens volgens De Standaard). Samen met artistiek leider van KVS Michael De Cock regisseerde hij de Brel-adapatie van L’Homme de La Mancha, naar het boek Don Quichot van Miguel de Cervantes. Ook deze voorstelling werd enthousiast onthaald: "Een bom. Explosieve regie. Onverwacht, poëtisch, en met een magistrale finale”, aldus RTBF.

Zijn werk als regisseur biedt een theatrale interpretatie van hete hangijzers uit de actualiteit, zoals Syriëstrijders of hangjongeren, maar onderzoekt evengoed de hedendaagse betekenis van inspirerende figuren, bewegingen en evenementen uit het (recente) verleden zoals Malcolm X, Muhammad Ali en Winnie Madikizela Mandela. 

In samenwerking met een multi-etnische cast vat Mthombeni de grootstedelijke context in eigentijds muziektheater, met invloeden van urban arts en muziektradities uit alle windstreken.

Van jongs af stond hij zelf op de scène als muzikant, zanger en acteur. Hij werkte o.a. met Tone Brulin in de KNS en Alida Neslo bij De Nieuwe Amsterdam, en trad jarenlang op met bands als Afrobeat Association, El Tattoo Del Tigre, African Jazz Pioneers en de Internationals.

In het voorjaar van 2020 bracht Junior Mthombeni de voorstelling Dear Winnie, een bijzonder persoonlijk verhaal dat hoge ogen gooide en in meerdere landen speelde. Als eerbetoon aan zijn vader, een voormalig ANC-verzetsstrijder, en aan diens vertrouwenspersoon Winnie Mandela, maakte hij deze muzikale voorstelling over de aanstekelijke kracht van uitzonderlijke figuren. Datzelfde jaar ging het collectief Jr.cE.sA.r dieper in op zijn muzikale roots (die het al bij eerdere voorstellingen als Malcolm X had benut) met de voorstelling Sangoma Flight, een swingende combinatie van soul en blues. 

In december 2021 gaat zijn nieuwe voorstelling Vaderlandloos in première, een emotioneel relaas van zijn familiegeschiedenis. 

FOTO's   
(hogeresolutiefoto's, gratis te gebruiken mits bronvermelding)