KVS
© Danny Willems

TUNDE ADEFIOYE

Tunde Adefioye is stadsdramaturg bij KVS.

Adeshola Adetunde Adefioye - zeg maar Tunde – wordt in Los Angeles (CA) geboren, als zoon van een Nigeriaanse vader en Afrikaans-Amerikaanse moeder. Hij belandt in 2007 in België om er aan de KU Leuven een doctoraatsonderzoek in chemo-informatica aan te vangen.

Tundes’ hart gaat daarnaast uit naar poëzie, spoken word en slam. In Leuven richt hij een poëziegroep met lokale en internationale studenten op. Samen maken ze jonge mensen die er maar moeilijk toegang toe hebben warm voor literatuur en cultuur. In 2009 ontspruit hieruit de organisatie Urban Woorden - een succesverhaal dat in 2013 bekroond werd met de Cultuurprijs voor cultuureducatie van de Vlaamse overheid.

In April 2016 ging Tunde aan de slag als stadsdramaturg, en lid van het artistieke team bij KVS, onder leiding van Michael De Cock. Als dramaturg was hij betrokken bij Sachli Gholamalizads’ voorstellingen (Not) My Paradise en Let Us Believe in the Beginning of the Cold Season, begeleidde hij SLOW #01 en #02 en verzorgde hij samen met collega Kristin Rogghe de dramaturgie voor Malcolm X, een stuk van Jr.cE.sAr.

In 2017 cureerde Tunde, samen met de Warrior Poets, Beyond the Binary: een avond rond de intersectie tussen queer identiteit, etniciteit en gender. En in seizoen 2018-2019 stond hij mee aan de wieg van het succesvolle participatorische project Seniorenslam: een reeks workshops voor senioren uit verschillende rusthuizen in en rond Brussel en Leuven, die samen een fantastische avond vol slam poëzie en spoken word brachten – in samenwerking met Artforum/Urban Woorden en gecoördineerd door slam poet Ms Elli.

Sinds 2017 geeft Tunde lezingen en speeches, o.a. een reeks van zes gastlessen voor LUCA Leuven, een keynote speech op de plenaire meeting van IETM 2018 in Porto en een keynote op de Wales Arts International Conferentie. In seizoen 2019-2020 leidt Tunde SLOW#05 Queer Courage in goede banen, samen met de artiesten van Haven for Artists uit Libanon en hun artistieke leider Dayna Ash.

FOTO'S (high-res)   
(hoge resolutie beelden, gratis te gebruiken mits bronvermelding)

Voorstellingen van Tunde Adefioye