KVS

Mieke De Groote over Horizon

Op 11 oktober gaat in KVS BOL Horizon, de nieuwste creatie van Chileense maakster en regisseur Manuela Infante, in première. Eén van de spelers op scène is actrice Mieke De Groote, bekend van o.a. De Twaalf, Het Eiland, Mawda, dat betekent tederheid ... Wij vroegen haar wat het voor haar zo interessant maakte om deel uit te maken van Horizon en waarom jij moet komen kijken. 

Wat maakt Horizon, naar jouw mening, de moeite waard om te komen kijken?

"Ik denk dat elke voorstelling van Manuela Infante op dit moment de moeite waard is om naar te komen kijken. Het is een hele eigen, unieke stem in de theaterwereld. Daarnaast is het zowel fascinerend als ontroerend hoe zij de voorstelling gemaakt heeft. Eén lang filosofisch gesprek met haar vader over het onderwerp is de rode draad. Omdat hij astronoom is zijn die gesprekken behoorlijk intellectueel. Toch voel je ook gewoon twee mensen zoeken naar connectie, naar (h)erkenning en daarmee worstelen. Daarnaast is de live muziek van Diego Noguera een absolute meerwaarde."

Wat beschouw jij als het onbekende in de wereld of in een andere persoon?

"In de middelbare school moesten we “vergelijkingen met een onbekende” oplossen. Ik vond dat altijd een beetje jammer, en teleurstellend als die onbekende ook gewoon een getal bleek te zijn. Ik ga er ondertussen vanuit dat niets mij ooit volledig “bekend” zal zijn. Het “onbekende” doet in elk geval mijn hart sneller kloppen."

Hoe verhoudt Horizon zich tot jouw eigen relatie met je ouders, vandaag of vroeger?

"De onmogelijkheid om vroeger in een gesprek bepaalde dingen uit te spreken, of te weten te komen, is voor mij wel die “onbekende” factor, die “horizon”die je maar niet kan bereiken. Daarnaast heb ik mijn moeder van heel nabij ouder zien worden. Ik zag hoe haar wereld, haar ‘horizon’ met de jaren kleiner werd."

Is kunst voor jou een manier om het onbekende te begrijpen? Of creëert het net meer vragen waarop we geen antwoord kunnen formuleren?

"Als kunst ertoe kan bijdragen dat mensen iets meer open staan voor het onbekende , dat ze met een mildere blik naar de wereld en elkaar kijken, dan zou dat fijn zijn. Kunst moet voor mij in de eerste plaats raken."

Hoe zou je het verhaal van Horizon kunnen linken aan je eigen persoonlijke ervaringen?

"Omdat we in de voorstelling de hele tijd van personages wisselen kan ik mij helemaal uitleven als vader, dochter, potentaat, enzovoort en dit in verschillende leeftijdscategorieën, van kleuter tot aftakelende mens. Als je de linken met mijn persoonlijke ervaringen wil zien moet je naar de voorstelling komen kijken."

Maakte je tijdens het maakproces kennis met zaken die je van tevoren vreemd (onbekend) waren?

"Mijn slechte rug was me niet helemaal onbekend, maar ik maakte er enkele keren onaangenaam kennis mee tijdens het repetitieproces. De manier van werken van Manuela Infante was ook een heel nieuwe ervaring. Verder ook bepaalde wetenschappelijke bevindingen die nog maar eens aantonen hoe onbetekenend, vergankelijk maar tegelijkertijd hoe wonderlijk deze aarde is."