© Danny Willems
vr 27.03.2020 - vr 03.04.2020

Fire will become ashes, but not now

Pitcho Womba Konga & Mike Van Alfen / KVS
27.03.2020
-
03.04.2020

"Alle tranen die werden gelaten en het bloed dat vloeide bij collateral victims, die werden ingezet om de samenleving om te vormen tot een machtig rijk, zijn veranderd in brandstof. En één lucifer volstaat." Woorden van James Baldwin (1924-1987) die ook het pamflet The Fire Next Time schreef, in 1963, in een Amerika in de ban van mensenrechtenbewegingen. Het getuigt vandaag nog steeds van een ongeziene intensiteit, gevoeligheid en waarachtigheid. 

De tekst is een waarschuwing voor de maatschappij en geeft ons tegelijkertijd ook een opdracht mee: "Het is nu aan ons allen, zwart en wit, om ervoor te zorgen dat de situatie niet ontvlamt."

Baldwin bracht een nieuwe generatie zwarte mannen en vrouwen in kaart. Hij creëerde een nieuw bewustzijn rond de moeilijkheden die zij ondervonden door hun huidskleur en doordat ze opgroeiden in een maatschappij die hen onaflatend — op gewelddadige wijze —  naar de rand van de menselijkheid duwde. 

Tussen Martin Luther King en Malcolm X in, liet James Baldwin een andere, aanvullende stem horen. Hij nam een eerder introspectieve positie in. Hij behoorde niemand en iedereen toe. In zijn werken kruisen raciale, seksuele en sociale vragen elkaar. Hij weigerde een strikte opdeling tussen goed en kwaad en andere beledigende vereenvoudigingen te hanteren. Maar hij keek wel met een ongezouten mening naar het Amerika van zijn tijd. Een Amerika waar trouwens ook vandaag nog niet veel veranderd is. 

Geïnspireerd door dit meesterwerk onderzoekt artiest en regisseur Pitcho Womba Konga de verschillende vragen die bij hem naar boven kwamen toen hij kennismaakte met de tekstWat betekent het begrip 'gemeenschap'? Wordt identiteit gevoed door onze persoonlijke of door onze collectieve ervaringen? Bestaat er een zwart volk waarvoor 'negritude' een soort land vormt? Een volk dat op zoek gaat naar zichzelf binnen de grenzen van het ras waartoe het veroordeeld is? 

Met muziek, chant, slam, dans en theater wil Fire Will Become Ashes, But Not Now een kruising zijn tussen verschillende disciplines. Om zo verschillende perspectieven te bieden op kwesties die, als we op een betere manier willen samenleven, ons allemaal even nauw aan het hart zouden moeten liggen. 

Past binnen het parcours:
Schoolvoorstelling

Extra

01.04.2020 - 19:45 - INLEIDING door dramaturg Mike Van Alfen

03.04.2020 - NAGESPREK met stadsdramaturg Tunde Adefioye en regisseur Pitcho Womba Konga

Credits

TEKST & REGIE / TEXTE & MISE EN SCÈNE / TEXT & DIRECTION Pitcho Womba Konga & KVS COREGIE / CO MISE EN SCÈNE / CODIRECTION Mike Van Alfen MET / AVEC / WITH Priscilla Adade, Awoulath Alougbin, Karim Kalonji, Samantha Mavinga, Jhaya Caupenne, Pitcho Womba Konga, David Yassine (Penkyx) PRODUCTIELEIDER / DIRECTEUR DE PRODUCTION / PRODUCTION MANAGER Nadia El Mahi TECHNISCHE PRODUCTIE & TONEELMEESTER / PRODUCTION TECHNIQUE & REGIE DE PLATEAU / TECHNICAL PRODUCTION & STAGE MANAGER Nele Druyts TECHNIEK / TECHNIQUE Helmi Demeulemeester (licht/lumières/lighting), Pier Gallen (video), Patrick Van Neck (geluid/son/sound) REGIE-ASSISTENTIE & BOVENTITELING / ASSISTANTE À LA MISE EN SCÈNE & SURTITRAGE / ASSISTANT DIRECTOR & SURTITLING Inge Floré ALGEMENE ASSISTENTIE / ASSISTANTE GENERAL / GENERAL ASSISTANT Angelita Betancourt VERTALING / TRADUCTION / TRANSLATION Steven Tallon (FR/ENG>NL), Claire Tarring (FR>EN), Anne Vanderschueren (NL/ENG>FR)MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF Tax Shelter of the Belgian Federal Government