KVS
© Danny Willems

Odysseus. Een zwerver komt thuis.

Michael De Cock & Patrick Lateur / KVS & NTGent
do 02.02.2017 - za 04.02.2017
02.02.2017
-
04.02.2017

Homeros’ klassieker in vertaling van Patrick Lateur en regie van Michael De Cock. Oercanon dus, maar genadeloos actueel.  

Het verhaal van een zwerver op drift, die na een veel te lange oorlog de veel te lange weg naar huis zoekt. Vrouwen, eilanden, zee en de inmenging van een weerbarstige god belemmeren zijn weg. Thuis wacht hem het ultieme gevecht om weer vader, vorst en echtgenoot te worden.

Het theateravontuur in 24 zangen door een resem topacteurs. 

DEEL I 

Telemachie: Papaoutai

Het theateravontuur in 24 zangen begint met heel wat jong talent. De jongeren werden via een openbare casting geselecteerd. Met acht in totaal zijn ze. Zij mogen de Odyssee openen.
Daarna volgen Bartel Jespers en Tim Bogaerts. De avond afsluiten doen we met Lukas De Wolf.

Het eerste deel wordt de Telemachie genoemd (zang 1-4). Tien jaar na het einde van de Trojaanse oorlog zijn alle andere strijders weer thuis. Van Odysseus geen spoor.  Zoon Telemachos is in het paleis in Ithaka bij zijn moeder Penelope, belaagd door 108 ongeduldige vrijers die dingen naar haar hand. Godin Athena, vermomd als Mentes, zoekt de jonge Telemachos op en spoort hem aan zijn vader te gaan zoeken. Telemachos besluit te vertrekken. Eerst naar Pylos, stad van de oude vorst Nestor, vervolgens, vergezeld door zijn zoon Peisenor, naar het paleis van Menelaos en Helena in Sparta. Helena en Menelaos herkennen in zoon Telemachos vader Odysseus en vertellen over hem.


DEEL II

Zwerver op drift

In dit tweede deel spelen Stef Aerts, Rashif El Kaoui, Servé Hermans, Oscar Van Rompay, Stefan Perceval, Tom Ternest, Jurgen Delnaet en Bruno Vanden Broecke.

Het tweede deel (zang 5-12) van de Odyssee is veruit het bekendste. Odysseus, zeven jaar gevangen gehouden door de bloedmooie Kalypso, mag weer naar huis. Na een storm belandt hij op het eiland van de Faiaken. De schipbreukeling wordt in de beroemde zesde zang door prinses Nausikaä, dochter van koning Alkinoös, gevonden en gastvrij ontvangen op het paleis. Hij vertelt er in vier zangen wat hij meemaakte na zij vertrek uit Troje. De Odyssee wordt vaak al te makkelijk tot deze zangen herleid. De held vertelt over de Lothofagen, Kirke, zijn reis naar de onderwereld en het emotionele weerzien met de overleden helden en zijn moeder, zijn ontmoeting met de Cycloop, éénoog, Polyfemos (zoon van Poseidon, de reden van al zijn ongeluk), zijn tocht over zee langs monsters als Skylla en Charybdis en langs de Sirenen, die zo verleidelijk zingen dat zeelui hun schip op de rotsen waar ze huizen, laten te pletter varen. 


DEEL III

Iemand Niemand

In dit derde deel spelen Valentijn Dhaenens, Frank Focketyn, Soufiane Chilah, Tom Van Bauwel, Frank Dierens, Kris Cuppens en Steven Van Watermeulen.

In deel drie zien we hoe Odysseus thuiskomt op Ithaka en langzaam zijn oude plek weer opeist. Dat gaat echter niet vanzelf. Zijn geliefden herkennen hem niet meer en de tegenstand is groot. Gelukkig helpen de goden, veelal verpersoonlijkt door de godin Athena, de held op weg naar ultieme gerechtigheid. Die weg is bijzonder ingenieus en spannend opgebouwd. Precies over de helft (zang 13) wordt de held door de Faiaken weer naar huis gebracht. De baai is gehuld in nevels en Odysseus herkent zijn eigen vaderland nauwelijks. Eerst gaat hij tot bij de varkenshoeder Eumaios. De vertelling concentreert zich (15) even terug op Telemachos, nog altijd bij Menelaos op Sparta. Godin Athena haast zich ernaartoe en beveelt Telemachos naar huis te keren: vader is eindelijk op komst. Vader en zoon worden herenigd (16) en trekken richting paleis. Vermomd als bedelaar komt Odysseus weer thuis. Eerst wordt hij herkend door zijn hond (17), daarna door de voedster en trouwe dienaars.


DEEL IV

Zwerver weer thuis

In dit laatste deel spelen Mark Verstraete, Lucas Vandervost, Gene Bervoets, Bert Luppes en Tom Jansen.

In zang 21 wedijvert Odysseus met de vrijers met de boog. Hij maakt zich bekend (22), wat volgt  is de bloederige zang van de wraak. Pas helemaal aan het eind kan hij Penelope met een ultiem raadsel (23) van zijn identiteit overtuigen. De twee geliefden hereningen elkaar en delen het weer het bed. Godin Athene stelt er zelfs de ochtend een voor uit. Aan het eind volgt ook de hereniging met de oude Laërtes (24). Odysseus is weer thuis. Niemand uit zang negen bij de Cycloop, is weer iemand geworden. De orde is hersteld.

Als al het verbale geweld van de 24 mannen die de Odyssee vertellen eenmaal over de scène heeft geraasd, brengt Lisbeth Gruwez een woordeloos antwoord in de meest zuivere eenvoud: twintig minuten lang danst ze alle verzwegen vrouwen van de Odyssee bijeen, en dient dusdanig al die mannen van repliek.

 

Credits

REGIE / MISE EN SCÈNE / DIRECTION Michael De Cock TEKST / TEXTE / TEKST Homeros SPEL / JEU / CAST Aline Cornelissen, Armin Mola, Emmanuel Van Der Beek, Hanne Van Doren, Jef Hellemans, Luca Persan, Max Colonne, Nina Kortekaas, Bartel Jespers, Tim Bogaerts, Lukas De Wolf, Stef Aerts, Rashif El Kaoui, Servé Hermans, Oscar Van Rompay, Stefan Perceval, Tom Ternest, Jurgen Delnaet, Bruno Vanden Broecke, Valentijn Dhaenens, Frank Focketyn, Soufiane Chilah, Tom Van Bauwel, Frank Dierens, Kris Cuppens, Steven Van Watermeulen, Mark Verstraete, Lucas Vandervost, Gene Bervoets ism Kaena Bervoets en Bob Ven Der Leij, Bert Luppes, Tom Jansen EPILOOG / EPILOGUE Lisbeth Gruwez, Maarten Van Cauwenberghe VERTALING / TRADUCTION / TRANSLATION Patrick Lateur DRAMATURGIE / DRAMATURGY Matthias Velle & Kristin Rogghe JONGERENCOACH / COACH JEUNES / YOUTH COACH Jellie Schippers KOSTUUM / COSTUME Myriam Van Gucht SCENOGRAFIE / SCÉNOGRAPHIE / SCENOGRAPHY Marie Szersnovicz LICHTONTWERP / CONCEPTION LUMIÈRES / LIGHTING DESIGN Harry Cole TECHNISCHELEIDING / DIRECTION TECHNIQUE / TECHNICAL DIRECTOR Lieven Symaeys LICHTTECHNIEK / TECHNIQUE LUMIÈRE / LIGHTING TECHNIQUE Dimi Stuyven GELUID / SON / SOUND Patrick Van Neck PRODUCTIELEIDING / DIRECTEUR DE PRODUCTION / PRODUCTION MANAGER Catherine Vervaecke, Nadia El Mahi REGIEASSISTENT &TEKSTONDERSTEUNING Tineke De Meyer MET DANK AAN / REMERCIEMENTS / THANKS TO Valentine Kempynck, Danny Vandeput PRODUCTIE / PRODUCTIONKVS COPRODUCTIE / COPRODUCTION NTGent