KVS
© Nikola Zelmanovic

Licht

Tea Tupajić / Kaaitheater
do 20.04.2023 - vr 21.04.2023
20.04.2023
-
21.04.2023
 • 20.04.2023
  20:00 - 22:00
  KVS, Brussels
  KVS BOL
 • 21.04.2023
  20:00 - 22:00
  KVS, Brussels
  KVS BOL

Er bestaan vandaag nog maar weinig horrorverhalen die we ons niet kunnen voorstellen of waarvan we nog nooit gehoord hebben. Het verhaal van de Jezidi vrouwen is zo een verhaal. 

In 2014 voerde IS verschillende aanvallen uit op de Jezidi’s, een religieuze minderheid in Noord-Irak. Nadat ze een groot gedeelte van de mannelijke bevolking geëxecuteerd hadden, namen ze de vrouwen gevangen. Op basis van gynaecologische onderzoeken, deelden ze de gevangengenomen vrouwen in drie groepen op: getrouwde vrouwen met kinderen, getrouwde vrouwen zonder kinderen en maagdelijke vrouwen en meisjes. Beschouwd als oorlogsbuit, werden meer dan zevenduizend vrouwen en meisjes seksslaven van de IS-strijders, en moesten ze herhaaldelijk verkrachtingen en daarop volgend gedwongen abortussen en folteringen doorstaan.

Door de industriële schaal waarop dit seksuele geweld plaatsvond, overstijgt dit verhaal een geïsoleerde gruweldaad. Het werd het iconische verhaal van de huidige schending van het vrouwelijke lichaam.

De onmetelijkheid van deze tragedie maakt dat ze niet over te brengen is. Hoe kan iemand een ervaring die zo universeel en tegelijkertijd zo diep in het lichaam geworteld en besloten zit, delen of begrijpen? Gaat dit niet vooraf aan taal? Of wordt taal hier niet monddood gemaakt? Voor deze nieuwe creatie maakt Tea Tupajić gebruik van de kracht en diepgang van het theater om die plek te bereiken waar taal en andere mediums niet kunnen komen. Gedurende een jaar nodigt ze vier Jezidi vrouwen uit, om zich samen terug te trekken om de reis richting de voorstelling te ondernemen.

De voorstelling zal slechts een handvol keren gespeeld worden in enkele steden. Op een lege scène zullen de vrouwen de meest diepgaande ervaringen en herinneringen van hun lichaam delen. Het lichaam vertelt het verhaal via taal, trillen en flauwvallen en maakt verbinding met de toeschouwer, in een gezamenlijke en toch intieme ontmoeting.

De nachten lijken op een nachtwake. Wonden uit het verleden verdrijven, helen en het overleven extatisch vieren.

Tea Tupajić (Sarajevo, 1984) is een theater- en filmregisseur. Ze engageert zich geregeld voor langlopende processen waarbij ze spelers uitnodigt die óf terughoudend lijken te zijn om op het podium te staan óf veel te verliezen hebben door dat te doen. Op deze manier onderzoekt ze het potentieel van kunst in confrontatie met controversiële politieke en persoonlijke kwesties.

Haar werk werd onlangs omschreven als 'een ijzingwekkende afreis naar de wereld van de duisternis' (Modern Times Review, november 2021). Tupajić's internationale creaties omvatten o.a. DARK NUMBERS (2018), Spy School (2016); The Disco (2015); Variété Europe "Orpheus" (2013); Objects' game (2012); The Curators' Piece (in samenwerking met Petra Zanki, 2011); La maladie de la mort (2009).

Haar laatste creatie en eerste langspeelfilm Darkness There and Nothing More (2021) ging in wereldpremière op de IDFA Envision Competition. Tea Tupajić is een gepubliceerde schrijfster en was ook gastredacteur voor het podiumkunstenmagazine Frakcija.

KVS <3 Kaaitheater

Kaaitheater verbouwt en verlaat noodgedwongen haar gebouw aan de Sainctelettesquare van september 2022 tot eind 2024. Dat maakt onze buren even huisloos, maar niet thuisloos. Kaaitheater zet hun progr…

Credits

REGIE / MISE EN SCÈNE / DIRECTION Tea Tupajić VERTALING / TRADUCTION / TRANSLATION Sis Matthé, Juliane Regler COPRODUCTIE / COPRODUCTION Munchner Kammerspiele & Kaaitheater Brussel