KVS

Mawda parcours

Al ruim twee jaar lang verzamelen theatermaakster-actrice Marie-Aurore d’Awans en filmmaakster-journaliste Pauline Beugnies, samen met KVS-dramaturge Kristin Rogghe, materiaal uit de werkelijkheid (via interviews, het bijwonen van de rechtszaak, …) en zijn ze in dialoog met Mawda’s ouders om deze voorstelling te schrijven. Mawda, dat betekent tederheid vertelt het verhaal van Mawda, het kleine meisje dat gedood werd door een Belgische politiekogel in mei 2018.

We willen dit verhaal vertellen. Het liefdesverhaal van de ouders, een Koerdische Romeo en Julia. Het verhaal van haar grote broer, voor altijd getekend door dit drama. Het verhaal van leven in ballingschap. Maar we willen ook begrijpen hoe dit drama is kunnen gebeuren. In welke politieke context? En hoe gaan onze media ermee om? Hoe komt het dat een drama dat het publieke debat over het migratiebeleid zou moeten voeden, uiteindelijk gereduceerd wordt tot een fait divers?

Om dit verhaal in al zijn facetten te kunnen tonen, besloten we de voorstelling aan te vullen met een tentoonstelling, een concert, een conferentie, nagesprekken, een schoolvoorstelling en educatief dossier en een ontmoetingsmoment.

Programma

Educatief dossier

Deze lesmap biedt een aantal vragen die je voor en/of na de voorstelling Mawda, dat betekent tederheid kan stellen. Het idee is om met de leerlingen van gedachten te wisselen en hen handvaten aan te reiken om kritische inzichten te formuleren over complexe thema’s. Dit document heeft zeker niet alle wijsheid in pacht, maar hoopt boeiende en constructieve gesprekken op gang te brengen.

Download het educatief dossier

Wat kan jij doen? 

Het is de wet die moet veranderen, niet de mensen die erdoor worden uitgesloten. Gebruik je recht als burger en help dit wetsvoorstel voor een eerlijke migratiewetgeving te agenderen in het parlement.

Tijdens de speelreeks van Mawda, dat betekent tederheid - van 30 september tot en met 8 oktober - kan je in het onthaal van KVS BOX dit burgerwetsvoorstel ondertekenen. Hiervoor heb je enkel 2 minuten tijd en je identiteitskaart nodig. Of breng online je stem uit.

Dit is geen petitie. Dit is een oefening in participatieve democratie. Door te tekenen kan je iets doen aan de extreme ongelijkheid die 150.000 medebewoners van dit land treft. Zij wonen, werken, beminnen en leven hier, maar worden niet als burger erkend.

Onderteken dit burgerwetsvoorstel, uit verzet tegen het wereldwijde aparatheidsregime dat mensen sorteert en uitbuit op basis van hun land van herkomst. En vraag ook anderen om dat te doen. 

#wearebelgiumtoo